Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Tunus'ta

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tunus'ta Başbakan Ali el-Urayyid tarafından kabul edildi.

Müezzinoğlu, Tunus Sağlık Bakanı Abdullatif Mekki ile yaptığı görüşmenin ardından, Başbakan el-Urayyid ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen kabülden sonra Müzezzinoğlu ve Mekki, ortak basın toplantısı düzenledi.

Mekki Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı reformları son derece önemsediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin son on yılda sağlık alanında gerçekleştirdiği reformlar takdire şayan. Türkiye, sağlık alanında yaptığı atılımlarla bütün dünyada parmakla gösterilen bir ülke olmayı başardı. Biz de devrimden sonra benzer reformları yaparak sağlık alanında çağdaş bir skala tutturmayı hedeflediğimiz için, Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Bununla birlikte bu sürece cesur siyasi kararların eşlik etmesi gerektiğinin farkındayız. Sayın Bakan Müezzinoğlu'nun bu ziyareti de bu çerçevede gerçekleşmiş bir ziyarettir. Sayın Bakanla sağlık alanında iki ülke arasında olabilecek işbirliği imkânlarını mütalaa ettik. Türkiye'nin modern hastaneler kurma konusunda da ciddi bir tecrübe birikiminin olduğunu biliyoruz ve bu tecrübesinden yararlanmak istiyoruz."

Bakan Müezzinoğlu da Tunus'ta çok sıcak karşılandıklarını belirterek, mevkidaşına teşekkür etti ve şunları kaydetti:

''Başbakan Urayyid ve Sayın Bakanla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine ilave katkılar sağlayacak bir görüşme yaptık. Sağlık alanında iki ülkenin birlikte yapabileceği birçok çalışma var. Bugün bu anlamda önemli adımlar attık ve bu adımların gelişmesiyle ilgili süreci başlattık. Vatandaşın sağlık hizmetlerine hakkaniyetli ulaşması konusunda Türkiye'nin tecrübelerini kendilerine aktardık. Sağlık yatırımları alanında yapılabilecekleri kendileriyle paylaştık. Özel sektör ve bakanlık hizmetleri konusunda Türkiye'nin tecrübelerini paylaştık. Bundan sonraki süreçte bilgi birikimini paylaşmak ve karşılıklı, gerek asistan gerekse uzman düzeyinde eğitimleri geliştirmeye yönelik kararlar aldık. Özellikle robotik cerrahi, kalp cerrahisi, kardiyovasküler cerrahi ve organ nakilleri konusunda ortak çalışmalar yapmayı kararlaştırdık. Çok ileri teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren vakaların Türkiye'de yapılabilieceği konusunu görüştük.''

İlaç ve tıbbi teknoloji sanayinde ortak çalışmalar yapılmasını hedeflediklerini söyleyen belirten Müezzinoğlu, ''İki ülke hükümetleri arasında gerek ekonomik gerekse kültürel alanda birçok ortak çalışma var. Sağlık alanındaki çalışmaların bütün bu çalışmalara öncülük yapmasını arzu ediyoruz ve inşallah birlikte bunu başaracağız. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte çok daha güçlü olmasını temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Mehmet Bakan Müezzinoğlu, başkentteki bazı hastane ve tıp merkezlerini de ziyaret edecek.

Kaynak: AA