Katalonya'dakti Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanya'da merkezi hükümette tek başına iktidarda olan Halk Partisi , Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere karşı, söz konusu bölgenin İspanya'ya bağlı olmasını savunan siyasi partilerle anlaşma yapmak istediğini açıkladı.

PP Genel Sekreteri Maria Dolores de Cospedal, basına yaptığı açıklamada, Katalonya'da faaliyet gösteren ve bağımsızlığa karşı çıkan Katalonya Sosyalist Partisi,Ciutadan's ve Katalonya Demokratik Birliği partileri ile anlaşmaya çalışacaklarını duyurdu.

PSC ve Ciutadan's, muhalefette yer alırken, UDC, Katalonya'da iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun ortağı olması açısından önem kazanıyor.

Katalonya Başkanı Artur Mas ve Katalan hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu partisinin önderlik ettiği bağımsızlık yanlısı girişimleri durdurmak isteyen PP, ayrılıkçılığı istemeyen Katalonya'daki siyasi partilerle ''İspanya'ya bağlı bir Katalonya ve Katalonyalı bir İspanya'' temeline dayalı bir anlaşma yapmak istediğini belirtti.

Katalonya'nın bağımsızlık vaadiyle ''çıkmaz bir yola sürüklendiği'' savunan Cospedal, ''Katalonya'nın ihtiyacı olan bağımsızlık değil, işsizliğe karşı mücadele ve ekonomik krize karşı savaştır. Katalan hükümeti bölmek ve Katalonya'yı isole etmek yerine entegre etmek için çalışmalıdır'' ifadesini kullandı.

Bu arada Sosyalist İşçi Partisi'nin eski liderleri olan, eski başbakanlardan Felipe Gonzalez ve Jose Luis Rodriguez Zapatero da ''bağımsız bir Katalonya'ya karşı olduklarını'' açıkladı.

''Hedef olarak bağımsız bir Katalonya imkansız bir şey'' diyen Gonzalez, Katalonya'daki bağımsız yanlısı politikaların İspanya ve Katalonya'ya büyük zarar verdiğini kaydetti.

Gonzalez, ''Sürekli Katalonya'nın bağımsızlığı için at koşturmak, tamiri 30-40 yıl alabilecek siyasi ve sosyal bir kırılma meydana getirebilir'' diye konuştu.

Zapatero da bir gazeteye yazdığı makalede ''Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum yapmak, gerek siyasi gerekse hukuki açıdan hayata geçirilebilir bir şey değildir'' görüşünü savundu. Zapatero, her şeye rağmen Katalonya'daki gerçeklere İspanya'nın gözünü kapatamayacağını, ''1978 anayasasında ve demokrasiye geçiş dönemindekine benzer bir şekilde tüm siyasi partilerin üzerinde anlaşacağı yeni bir pakta ihtiyaç duyulduğunu'' ileri sürdü.

Kaynak: AA