İzmir'de Avm ve Marina Tartışmaları

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de esnafların yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, İzmir'de kamu arazilerinin planları değiştirilerek satılmak istendiğini ve buralarda yapılması planlanan AVM'lere karşı olduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette Kocaoğlu 26. Ahilik Haftası dolayısıyla İESOB Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Buradaki ziyarette konuşan Kocaoğlu, yerel yönetim olarak merkezi yönetimin İzmir'deki projelerinin hepsine karşı çıkmadıklarını belirterek, "2 gün önce onaylanan marina projelerinde, marinaların yapılmak istenildiği yerlere karşıyız" dedi.

Kocaoğlu, İzmir'de devlet gayrimenkullerinin planları değiştirilerek satılmak istendiğini iddia ederek, "Burada tek hedef var AVM yapılması. Ağaçlı yol diye bilinen Karayollarına ve Devlet Su İşlerine ait iki arsanın planı değiştirilerek satışı söz konusu, bunlara karşıyız. Bir de Alsancak limanda çok büyük bir AVM yapım planı vardı, buna yürütmeyi durdurma kararı çıktı" dedi.

-Marina yeri tartışmaları-

Hükümetin İzmir için yapacağı planlarda yerel yönetim ve odaların görüşünü alması gerektiğini dile getiren Kocaoğlu şunları söyledi:

"Marina yerlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan ile konuştuk. Yapılmak istenen marinalar kente uygun değil. Bir marinanın Laka deresi ve Manda çayı arasında yapılması isteniyor. Buranın doldurulması gerekiyor. Biz de eski Turyağ fabrikasının bulunduğu bölge uygun diyoruz. Zaten burası turizm ve eğlence alanı olarak planlandı. Orada yapılırsa körfezin su sirkülasyonu etkilenmeyecek. Hem de eğlence merkezinin marinası olacak. Aradaki mesafe zaten çok kısa.

Diğeri ise Karşıyaka vapur iskelesi ile evlendirme dairesi arasında yapılmak isteniyor. Burada yapılması körfezin sığlaşmasına neden olacak. Kazıklar üzerine yapacağız diyorlar ama buraya yat geldikçe sorun çıkacak. Bunun yerine Mavişehir'de TOKİ'nin bulunduğu bölgeye yapılsın diyoruz.

İnciraltı'ndaki marina için ise Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bulunduğu yer söyleniyor. Biz de barınaktaki amatör balıkçılara başka yer gösterelim oraya marina yapalım diyoruz. Amaç burada körfezin sığlaşmasını engellemek"

Kocaoğlu, projelerin 2 gün önce onaylandığını anımsatarak, "İzmir körfezi dolacağı kadar doldu. Projelerin onaylanması çok yanlış, biz liman yolunu derinleştirmeye çalışıyoruz. Körfez bizim bir numaralı zenginliğimiz. Bizim önerilerimizde de yanlış bir şey varsa oturup konuşalım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA