Aşağıpınar'daki Arkeolojik Kazı Çalışmaları

Kırklareli'de 25 kişilik ekiple yürütülen Aşağıpınar arkeolojik kazılarının bu yıl ki bölümü sona erdi.

Kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pınar Mahallesi Mahyababa Caddesi'nde 1993'ten bu yana süren kazıların farklı ülkelerden gelen bilim insanları, uzman ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Yirminci yılını geride bırakılan araştırmaların 700 metrekare alan üzerinde sürdürüldüğünü belirten Özdoğan, şöyle konuştu:

"Bu yıl ki kazılarda ilk çiftçilerin kullandığı kap, aletler ile avlandıkları hayvanlara ait çok sayıda kemik parçasına ulaştık. Ayrıca M.Ö. 6 bin 200 ve 4 bin 800'lü yıllar arasındaki döneme ait yapı kalıntılar bulundu. Çalışmalarımızda en ilginç olarak ise MÖ 5 bin 200 yıllarına ait adak çukuru gün yüzüne çıktı. Adak çukuru içerisinde ise bir aslana ait kemikler bulundu."

Özdoğan, kazı çalışmalarının Kırklareli'nin tarihi açısından çok önemli olduğunu, kazıdaki buluntuların Kırklareli Müzesinde sergilendiğini vurguladı.

Özdoğan, gelecek yıl eylül ayında İstanbul'da yapılacak olan Avrupa Arkeologlar Birliğinin kongresinde logo olarak, Kırklareli'de bulunan ana tanrıça heykelciğinin kullanılacağını dile getirdi.

Kırklareli Vali Yardımcısı Abdurrahman İnan da Aşağıpınar arkeolojik kazılarının Kırklareli'nin turizmine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Belediye Başkanı Cavit Çağlayan ise belediye olarak arkeolojik kazı çalışmalarına her yıl katkı sağladıklarını ve zaman zaman bölgeye gezi düzenlediklerini kaydetti.

Kaynak: AA