Ahilik Haftası Mersin'de Kutlanmaya Başlandı

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ahiliğin Türk kültürün en temel, özel ve güzel yanlarından ve değerlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Özünde ekonomik bir faaliyetin, ticari bir alanın düzenlenmesi gibi görünse de aslında Ahilik, insan olma erdemine doğru yol açan herkesin düstur edinmesi gereken, hayata aktarması gereken en temel ve en gerekli özelliklerdir" dedi.

Ahilik Haftası Mersin'de Kutlanmaya Başlandı
İçel Valiliği koordinasyonunda İçel Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB), İçel TSO ve Ticaret İl Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri İçel Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Düzenlenen kutlama programına Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra, CHP İçel milletvekilleri Aytuğ Atıcı ile Vahap Seçer, İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İçel ESOB Başkanı Talat Dinçer, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile esnaflar ve öğrenciler katıldı.

Kutlamada konuşan İçel ESOB Başkanı Talat Dinçer, "Ahilik Teşkilatı toplumun ayakta kalabilmesi için gerekli olan sosyal adelet, sanat ve ahlakın yerleşmesinde büyük katkı sağlayan ve Türkler dışında, hiçbir toplumda görülmeyen bir yaşayış biçimini günümüze kadar getirmiştir. Kula kul olmadan çalışmayı, helal rızık kazanmayı, kimsenin hakkına tecavüz etmemeyi aşılayan, hoşgörülü bir sistemdir. Ahilik, ilim sahasına yönelip, ilim yapmak, meslek hayatına yönelip sanat öğretmektir. Ahilik insanların her yönde yetişmelerini sağlayan mesleki ahlak mektebidir" diye konuştu.

"AHİLİĞİN TEMEL KURALI ALIN TERİYLE GEÇİNMEKTİR"
Ahiliğin temel kuralının alın teriyle geçinmek olduğunu vurgulayan Dinçer, "Yardımlaşma ve toplum düzenini koruma yine Ahiliğin temel ilkeleri arasında yer almaktadır. Ahiler satın alma işlerinde birlikte davranır. Kazançlarının bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk veya hatalı mal satmazlar. Fiyatları hep birlikte belirlerlerdi. Meslek kurallarına uymayan üyeler, yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlardı. Ahi Teşkilatı vizyonu hep birlikte büyük hedeflere yürümek mantığına dayanır. Bu vizyon örgütü ileriye yönelten yol gösterici bir ışıktır" şeklinde konuştu.

CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer ise ahiliğin binlerce yıllık bir kültür olduğunu kaydederek, "Bir arada olma. çalışma, akıl, fikir bilim, alın teri ve bir arada yaşayan insanların birbirlerine yardımcı olma kültürüdür. Bir sosyal birliktelik, ekonomik birliktelik, kültürel birlikteliktir. Bugüne kadar taşınan bir felsefedir" ifadelerini kullandı.

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da esnaflar için yeni bir kanun düzenlemesi yapılması gerektiğini belirterek, "Bir kanun düzenlemesi ile esnaf kardeşlerimizin durumu düzeltilecektir. Yıllardan beri bugün olacak yarın olacak derken bugünlere kadar geldik. Esnaf arkadaşlarla iç içe yaşayan, onların sorunlarını dinleyen ve onların sorunlarını çözmesi gereken bir kurumun başında olan bir insanım. Belediye başkanı olarak bu sorunları tam anlamıyla çözebiliyor muyuz, maalesef çözemiyoruz. Ben yeni taktik geliştirdim. Ben esnaflara diyorum ki önce aranızda sorunları belirleyin ondan sonra bana gelin. Yoksa tek tek gelindiği zaman sorunların hiçbiri çözülmüyor. Biz yerel yöneticiler olarak her zaman esnafımızın yanında olduk ve bundan sonra da olacağız" dedi.

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı ise esnafların bir kentin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, "Esnaf herşeye ayar verir. Esnaf belediye başkanına ayar verir. Esnaf milletvekiline ayar verir. Esnaf bütün atanmışlara ayar verir ve hepimiz esnafın dediğini yapmak zorundayız. Kulağımız, gözümüz esnafta. Kalbimiz, yüreğimiz onlarla çarpıyor ve onların verdiği ayar doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bize verilen ödevleri yapıyoruz" diye konuştu.

"AHİLİK TÜRK KÜLTÜRÜNÜN EN TEMEL, ÖZEL VE GÜZEL YANLARINDAN VE DEĞERLERİNDEN BİRİDİR"
İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Ahilik Haftası kutlamalarında olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, "Gerçekten ahilik Türk kültürünün en temel, özel ve güzel yanlarından ve değerlerinden biridir. Özünde ekonomik bir faaliyetin, ticari bir alanın düzenlenmesi gibi görünse de aslında ahilik insan olma erdemine doğru yol açan, herkesin düstur edinmesi gereken, hayata aktarması gereken en temel ve en gerekli özelliklerdir. Özellikle saygının, yardımlaşmanın, paylaşmanın, kazancı maddi değerlerle değil de, gönül kazanmak olarak anlayanın, dostluğu zirvesine, düşmanlığı ötesine, gönüller köşesine ulaşmanın yoludur ahilik. İşte bunun içindir ki kadim geçmişimizin ve yüksek medeniyetimizin temelinde bu değerler inşa edilmiş, bizlere miras olarak bugün aramızda bulunan değerli esnaflarımızla ulaştırılmış ve bilinmelidir ki bu vatan coğrafyasın da sonsuza kadar esnaflarımızla her geçen gün gelişerek güçlenerek taşınmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Esnafın gelişen sosyal ve ekonomik koşullar karşısında yaşadığı dönüşümü ve değişimi çok doğru anlamak ve okumak gerektiğinin altını çizen Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “u noktada esnafın sesine kulak vermek, esnafın beklentilerini de karşılamak gerekir. Burada sayın milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız bulunmakta. Taleplerin karşılanmasında İçel özelinde her konunun ve sorunun üzerine gidilmesi, değerlendirilmesi ve çalışılması gerekir. Bugün İçel’de açıklanan, çerçevesinde henüz hayata geçmemiş imar planlarının olmamasından dolayı esnaflarımızın yer sorunu, üretim alanlarının çağdaş, yeni ve yakışan bir boyutta olmaması sorunu, alt yapı eksikliklerini ve buna bağlı bütün beklentiler umarın en kısa sürede bu noktada karar vericiler ve yerel yöneticiler tarafından karşılanır. Çünkü burada bulunan bütün oda başkanlarımızın değişik yerlerde söyledikleri, ‘Bu kentte irade var ve güç var. Bu kentte daha iyiyi ve güzeli gerçekleştirmek arzusu var. Bir dünya kenti olan İçel’in de artık çağdaş şartlarda esnafını buluşturma zorunluluğu var.’ Bu ötelenemez, geciktirilemez bir taleptir. İnanıyorum ve inşallah diyorum ki buradan başlayarak bütün sorunlar esnaf adına temel ve genel sorunlara kadar çözülecektir. Ama ne olursa olsun temelinde değişmeyen hep aramızda duracaktır. Esnaf bizi biz yapan, bizi bir arada buluşturan, zenginleştiren ve geleceğe taşınan değerlerin hem taşıyıcısı hem zenginleştirici hem de koruyucusudur. Ben bütün esnafların Ahilik Haftası’nı kutluyorum.”
Konuşmaların ardından ödül töreni yapıldı.
Kaynak: İHA