Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Son Yavruları Denizle Buluştu

İçel'in Erdemli ilçesinde, nesli tükenmekte olan yeşil deniz kaplumbağalarının , bu sezonki son yavruları denizle buluştu.

İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu kaplumbağa üreme sahasında, ilköğretim öğrencileriyle gerçekleştirdikleri incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Bizim Deniz Akdeniz" projesiyle, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yaşatılmasına yönelik öğrencileri bilinçlendirmek için uygulamalı eğitim verdiklerini belirtti.

Öğrencilerin bu tür örnek faaliyetlerde bulunmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Ergene, şöyle konuştu:

"Son 15 yıldır deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik yaptığımız ısrarlı çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Bu yıl deniz kaplumbağalarının üremesi geçen yıllara oranla daha fazla. Özellikle Kazanlı, Davultepe ve Alata sahillerine anaç kaplumbağalar daha fazla geldi ve bu sayede daha çok yavru denizle buluşmuş oldu. Bu yıl yaklaşık bin 500 kaplumbağa yuvasını kontrollü bir şekilde açarak yavruların denizle buluşmasını sağladık. Bu sezonki son yeşil kaplumbağa yavruları denize ulaştı."

Deniz kaplumbağalarının korunmasına da değinen Ergene, özellikle balık sezonunun açılmasıyla balıkçıların deniz kaplumbağalarının ağlara takılma riskine karşı dikkatli olmalarını ve balıkçılardan bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi.

Proje Koordinatörü Mine Kurt ise İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı ve TÜBİTAK'ın kabul ettiği proje kapsamında 100'ün üzerinde öğrenciye 15 günlük program dahilinde, sahili, kaplumbağa yuvalarını ve çevreyi koruma amacıyla eğitim programı düzenlediklerini söyledi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu kaplumbağa yumurtlama sahasında temizlik yapıp kaplumbağa yuvalarında inceleme yaptıklarını anlatan Kurt, "Öğrencilerimiz özellikle kırsal kesimlerde eğitim gören ve deniz sahiline fazla gelemeyen öğrenciler arasından seçildi. Öğrencilerimize çevre bilincini yerleştirmek ve onlarında çevreye karşı duyarlı olmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA