Edremit’te Cennet Yanıyor, Yetkililer Seyrediyor

Balıkesir’in Edremit ilçesi Zeytinli beldesinde aylardır söndürülemeyen çöp yangını, bölge halkının büyük korkusuna neden oldu.

Edremit’te Cennet Yanıyor, Yetkililer Seyrediyor
Edremit Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Pınarbaşı, Zeytinli’de ki çöplük yangından çıkan dumanın çevrenin yanı sıra, artık insan sağlığını da tehdit eder, duruma geldiğini bildirdi.

BÖLGE 2 AYDIR DUMAN ALTINDA
Akçay, Zeytinli ve Kızılkeçili ile Dallas bölgesinin 2 aydır duman altında olduğunu yetkililerin ise bunu sadece seyretmekle kaldığını yangının söndürülemediğini belirten Pınarbaşı, “Çöplük hala yanıyor. Bölge halkı penceresini açamıyor. Bu durum turizmde olumsuz etkiledi. Bölge halkının içi dışı duman oldu. Öte yandan geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırılması gereken bu atıklar, ne yazık ki yanarak yok oluyor. Burada çevre felaketi yaşanıyor. Oksijen cennetini kara duman kapladı. Hava bir türlü temizlenmiyor. Plastiklerin yanması sonrası doğaya salınan zehirli gazlar insan, çevre ve hayvan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor, hayvanlar telef oluyor, zeytinlikler zarar görüyor” dedi.

Pınarbaşı, şunları söyledi: “Bu kadar olumsuzluğun yaşanmaması için çöplerin kaynağında ayrıştırılmasıdır. Yangına neden olan kağıt ve plastikler ayrı toplanıp geri dönüşüme gönderilirse, çöplük alanında yangın tehlikesi ortadan kalkar. Toplanan kağıt ve plastikler ise tekrar ekonomiye kazandırılmış olur. Çöplük alanına konulan bacalar ise metan gazı birikimini de önleyecektir. Tüm belediyelerin örnek site ve mahalleler seçip, başlatılacak olan kampanya ile halkın kâğıt, plastik ve metal atıklarını ayrıştırılıp, ayrı depolama alanlarında toplanması sağlanmalıdır. Kampanya sonucu toplanan kâğıtlar geri dönüşüme gideceği için binlerce ağacında kesilmesini önlenmiş olacaktır.”
Edremit Kent Konseyi Çevre Çalışma Gurubu Başkanı Cengiz Erk ise, “Burhaniye Çöp Arıtma Tesisi’nin yapımı ve modern ‘Çöp Depolama Alanı’ bitene kadar şehir ve beldelerde çöpler ayrıştırılarak toplanan metal ve plastiklerin ekonomiye katılacağını söyledi.

Başkan Cengiz Erk, Edremit Körfezi’ndeki tüm çöplük alanlarında yaz sıcaklarında çıkan ve uzun süre söndürülemeyen yangınlar nedeniyle aylarca çıkan dumanlar çevre kirliliği yanı sıra insan sağlığını da tehdit etmeyeceğini söyledi.

Öte yandan vatandaşlarda, çöpün aylardır yanmasına rağmen Zeytinli Belediyesi'nin öncülük etmeyerek ilgisizliğine büyük tepki göstererek, “Evlerimiz satma noktasına geldik Bu yangın artık ya söndürülmeli ya söndürülmeli” şeklinde konuştular.
Kaynak: İHA