'Çilek Toplayan Kınalı Eller' Projesi'nde Bahçe Günü Etkinliği

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, bölgede iklim koşullarının ve toprak zenginliğinin sağladığı avantaj ile tarım alanlarında hemen hemen yıl boyunca tarım yapıldığını belirtti.

'Çilek Toplayan Kınalı Eller' Projesi'nde Bahçe Günü Etkinliği
Tarımsal faaliyetlerin her aşamasında aktif rol oynayan ve kırsal alanda yaşayan kadınların, daha üretken ve verimli bir şekilde tarımsal faaliyetlere katılımlarını sağlamak amacıyla yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında düzenlenen bahçe günü etkinliği düzenlendi.

Projede kapsamında Pozantı ilçesi Karakışlakçı Köyü’nde yaşayan 5 kadın çiftçiye demonstratif amaçlı toplam 25 bin TL bütçe ile çilek bahçesi tesis edildi. Mayıs ayı başında başlanan projede 5 kadın çiftçiye teknik desteğin yanı sıra retim ve pazarlama aşamalarında ihtiyaç duyulacak materyallerin tamamı proje bütçesinden karşılandı.

Törende konuşan İl Müdürü Hamit Aygül, bölgede iklim koşullarının ve toprak zenginliğinin sağladığı avantaj ile tarım alanlarında hemen hemen yıl boyunca tarım yapıldığını belirterek, “Yılda iki hatta üç kez ürün alınmaktadır. Adana ili ve ilçelerindeki kadın çiftçilerin çilek üretimi konusunda bilinçlendirilmesi ve beceri kazandırılması, tarım sektöründe rekabetçi bir ekonomi oluşmasına, tarımsal üretimde işgücü niteliğinin geliştirilmesine ve gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesine katkıda bulunacaktır.Bu amaç doğrultusunda “Çilek Toplayan Kınalı Eller” projesi ile tarımsal potansiyeli yüksek olan Pozantı İlçesi Karakışlakçı Köyünde ikamet eden ve çiftçilikle uğraşan 5 kadın çiftçinin 1’er dekar alanda çilek üretimini benimseyerek, uygulamaya geçirmesi hedeflenmiş ve 5 adet çilek bahçesi demonstrasyonu kurulmuştur ”dedi.

Aygül, projede gerçekleştirilen doğru üretim teknikleri ve kontrollü ilaç ve gübre kullanımının öğretilmesi yönünde verilen eğitim ve demonstrasyon çalışmaları ile, çiftçilerin çevreye duyarlı ve aynı zamanda karlılık oranı geleneksel yöntemlere göre daha yüksek olan yeni bir ürün ve üretim biçimini benimseyerek, işgücü niteliklerini geliştireceklerini ifade ederek, bölge içi gelişmişlik düzeyleri dikkate alındığında, dezavantajlı ilçelerdeki kadın çiftçilere de bu örnek proje sayesinde çilek üretimi benimsetilerek, tarımsal üretim alanında yeni gelir getirici bir faaliyet yaratılacağını belirtti.

Törene, Pozantı Kaymakamı Mustafa Gözlet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygün, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA