Vali Çakır, Kokulu Üzümden Organik Pekmez Yaptı

Rize Valisi Nurullah Çakır, siyah kokulu üzümden organik pekmez yaptı.

İyidere İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifince Pileki Mağarası önünde düzenlenen programla siyah kokulu üzümden organik pekmez imalatına başlandı.

Programa Vali Nurullah Çakır, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, AK Parti Rize Milletvekilleri Nusret Bayraktar ile Hasan Karal, İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muammer Mete, İyidere Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ve davetliler katıldı.

Vali Çakır, burada yaptığı konuşmada, Rize ve çevresinde yaklaşık 300-500 ton arasında siyah kokulu üzüm yetiştiğini belirterek, "İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından başlatılan kokulu üzümün organik ortamda üretilerek hijyenik şartlarda korunabilecek niteliğe dönüştürülüyor. Kokulu üzümden elde edilen organik pekmezin yanı sıra yöresel tatlılarımızdan biri olan pepeçura ve küme olarak ifade edilen ürünlere dönüştürülmesi, ticari anlamda da bu ürünümüze daha büyük değer ve çeşitlilik katacaktır" dedi.

İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mete ise siyah kokulu üzümün bugüne kadar geleneksel yöntemlerle ağaçlarda üretildiğini, bu nedenle çok miktarda üzümün toplanamayıp heba olduğunu ifade ederek, "Rize Valiliği, İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve kooperatifin birlikte geliştirdiği, DOKAP tarafından da desteklenen yeni projeyle bu sarfiyatı ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA