Uluslararası Su, Enerji ve Çevre Konferansı

Uluslararası Su, Enerji ve Çevre Konferansı'nda dünyanın en önemli sorunları arasında yer alan "susuzluk" konusu ele alındı.

Kuşadası ilçesinde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Dubai'deki Sharjah Amerikan Üniversitesi ve Birleşik Arap Emirliği Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen konferansa, 20 ülkeden 150 bilimadamı katıldı.

Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, konferasın açılışında yaptığı konuşmada, geçen yüzyıl içerisinde dünyada su tüketiminin 2 katından fazla arttığını söyledi.

Nüfus artışı, hızlı şehirleşme ve iklim değişikliğinin yağış rejiminde ortaya çıkardığı istikrarsızlık nedeniyle güvenilir su kaynaklarına erişim ve tarıma elverişli alanların korunması konularının daha büyük önem kazandığını ifade eden Günay, şunları kaydetti:

"Su kaynakları yönetiminin özellikle sağlık, gıda üretimi, güvenlik, enerji, sanayi ve çevre gibi ekonominin neredeyse tüm alanlarını etkilediği görülmektedir. Su kıtlığı zaten günümüzde her kıtayı ve dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını etkilemektedir. 2025 yılında ise yaklaşık 1,8 milyar insanın mutlak su fakiri ülke veya bölgelerde yaşayacağı ve geri kalan nüfusun üçte ikisinin ise su sıkıntısı çekeceği öngörülüyor."

Günay, susuzluk tehdidinin Türkiye için de geçerli olduğunu dile getirerek, "Ülkemiz, yıllık kişi başına bin 500 metreküp kullanılabilir su miktarı ile su sıkıntısı bulunan ülkeler arasındadır" dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kocabaş da konferansın 4 gün süreceğini, bu süreçte bilim adamlarının dünyanın en büyük problemlerinin başında gelen susuzluk sorununu ele alacağını belirtti.

Kaynak: AA