Türkvizyon Türk Dünyası Şarkı Yarışması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Türkvizyon'un Eurovizyon'un gördüğü ilgiden çok daha büyüğünü hak ettiğine ve göreceğine inanıyorum" dedi.

Avcı, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı, Türksoy, Türk Müzik Birliği Televizyonu ve Anadolu Üniversitesinin katkılarıyla, Türk dünyasından 20 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek "Türkvizyon Türk Dünyası Şarkı Yarışması"nın AÜ'de düzenlenen protokol imza törenine katıldı.

Tören öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, "Türkvizyon Projesi"nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde düzenlenen büyük mitingde Eskişehirlilere ve Türk dünyasına vermiş olduğu sözün somutlaşmış bir ifadesi olduğunu söyledi.

"Başbakanın "Eskişehir'i Türk Dünyası Kültür Başkenti yapacağız" derken Eskişehir'in Türk dünyasında tanınır hale geleceğini, aynı şekilde Eskişehir'i de Türk dünyasının tanıyacağını söylediğini anımsatan Avcı, şöyle konuştu:

"Bunun en etkin araçlarından bir tanesi de müzik. Dolayısıyla özellikle gençlerimizi içine alacak böyle bir projenin Türk dünyasında gençleri buluşturacağını gençlerin ortak duygularını ortaya çıkaracağını ve zengin bir kültürel alışverişe yol açacağını ümit ediyoruz. Bu vesileyle Bütün Türk Dünyası Eskişehir'i bir kez daha duymuş ve tanımış olacak. Ayrıca bundan sonraki yıllarda inşallah, yeni Türk Dünyası Kültür Başkentleri de bu etkinliği devam ettirecekler ve her defasında bunun ilk uygulamasının Eskişehir'de yapıldığını herkes hatırlayacak. Çok hayırlı bir girişim olduğunu düşünüyorum."

-Eurovizyon'a alternatif mi?

Bir gazetecinin "Türkvizyon, Türk dünyasında Eurovizyon'a alternatif olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Avcı, şunları kaydetti:

"Alternatif diye düşünmemek lazım. Öyle bir niyetle kurgulanmadı. 2011 yılında sayın Başbakanın her türlü kültürel etkinlikle, Türk dünyasının Eskişehir'de buluşacağını söylerken, kastettiği etkinliklerden birini yapıyoruz. Ben tabi bir Eskişehirli olarak, Türkvizyon'un Eurovizyon'un gördüğü ilgiden çok daha büyüğünü hak ettiğine ve göreceğine inanıyorum. Öyle bir komplekse gerek yok. Eurovizyon bir tarafta Türkvizyon bir tarafta gibi bir karşılaştırmaya ve alternatifleştirmeye gerek yok. Türkvizyon kendi markasıyla da Türk dünyasında yerini alacak diye ümit ediyorum."

Avcı, Eurovizyon'a katılma konusunda ise "ister katılalım ister katılmayalım Türkvizyon bunların dışında kendi yolunda büyüyerek devam edecek diye ümit ediyorum" dedi.

Yarışmaya kimin seçileceğinin sorusuna ise Avcı, "Bu işin heyecanlı taraflarından biri o. Kimi kim temsil edecek, Azerbaycan'ı, Kazakistan'ı, Gagavuz Yeri'ni, Saray Bosna'yı kim temsil edecek, Bosna Hersek'i, bizi, Eskişehir'i, Türkiyeyi kim temsil edecek bunlar işin heyecanlı kısmı zaten" yanıtını verdi.

-İmza töreni

Daha sonra imza töreninde bir konuşma yapan Avcı, etkinlikle ilgili olarak, "Bedri Rahmi Eyüboğlu bir şiirinde diyor ki 'Şairim, karanlıkta gelse şiirin hasını ayak sesinden tanırım. "Ben şair değilim ama az buçuk iletişimciliğim var bir projenin, kampanyanın gelişinden hasını tanırım" ifadelerini kullandı.

Türkvizyon'un ambleminde kullanılan "kuş" figürünün dikkatini çektiğini ifade eden Bakan Avcı, "Anka kuşunın Türk kültüründeki simurgu hatırlatığını söyledi.

"Simurgla akrabalığı konusunda emin değilim bizim meşhur huma kuşumuz var" diyen Avcı, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz onun bir yerinde der ki 'Sen ağlama kirpiklerin ıslanır' Bu böyle söylenir. Mükerrem Kemertaş bile böyle söylemiştir. Bana da sanki şu hep şöyle söylense 'Sen ağlama kirpiklerim ıslanır '.Buradan Türk dünyasına, akrabalarımıza, kardeşlerimize diyoruz ki 'sen ağlama kirpiklerim ıslanır."

Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna da Türkvizyon şarkı yarışmasının, kuşakları, kültürleri buluşturacak çok önemli köprüler kuracağını belirterek, "Türkvizyon şarkı yarışması kalıcı bir eser niteliğindedir. İlkine evsahipliği yapmak gurur vericidir" ifadelerini kullandı.

Daha sonra yarışmaya katılacak ülkelerin, müzik kanallarının yetkilileriyle protokol imzalandı.

Törene, 2011 yılında Eurovizyon şarkı yarışmasında Azeybaycan'ı temsil ederek, birinci seçilen Nigar Jamal ve 2013 yılında ikinci seçilen Farid Mammadov da katıldı.

-Türkvizyon Türk Dünyası Şarkı Yarışması

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Anadolu Üniversitesi, Türksoy, Türk Müzik Birliği Televizyonu ve Kral Televizyonu'nun paydaşlarını oluşturduğu yarışmaya, Türkiye, Azerbaycan, KKTC, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Rusya Federasyonu, Tataristan, Başkurdistan, Moldova, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Ukrayna, Bosna, Makedonya, Altay, Çuvaş Cumhuriyeti, Beyaz Rusya, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden sanatçılar katılacak.

Kendi ülkelerinde yapacakları elemelerden geçen 20 ülke sanatçısı, 19-20 Aralık'ta yarı final ve 21 Aralık'ta Eskişehir'de düzenlenecek finale katılacak.

Yarışmanın birincisi tüm ülkelerin katılacağı SMS oylamasıyla belirlenecek.

-Bakan Avcı'dan görüşmeler

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, törenden önce bir dizi programa katıldı.

Avcı, ilk olarak, Odunpazarı İlçesinde bulunan Tarihi Osmanlı Evi Konak Restoran'da çeşitli görüşmelerde bulundu. Daha sonra Avcı, Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneğinde düzenlenen yemeğe, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonunun organize ettiği "Balkan Savaşlarının 100'üncü yılında Balkanlarda Türk Varlığı konulu konferansa ve Sakarya Gazetesi'nin bir restoranda düzenlediği 67'nci kuruluş yıldönümü etkinliğine de katıldı.

Avcı'ya ziyaretleri süresince, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede eşlik etti.

Kaynak: AA