'mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu'İlk Kez Adana’da Gerçekleşti

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, mesleki sorun ve sıkıntılara dikkat çekerek avukatları dışlayan her çözümün dayatma ve diretme olacağı uyarısında bulundu.

'mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu'İlk Kez Adana’da Gerçekleşti
Türkiye'de ilk defa Adana'da organize edilen 'Mesleki Sorunlar ve Çözüm Yolları Sempozyumu ',Adana Barosu'nun ev sahipliğinde başladı.

Seyhan Oteli’nde gerçekleşen sempozyuma 27 baro başkanın katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, mesleki sorun ve sıkıntılara dikkat çekerek avukatları dışlayan her çözümün dayatma ve diretme olacağı uyarısında bulundu. Feyzioğlu, tartışarak çözümler yaratmaları gerektiğinin altını çizerek “Elimizde yetki olan alanlarda biz çözmeliyiz, eğer yasama organına tabi ise, yasama organlarına da biz götürmeliyiz. Bizim dışımızda yapılacak her türlü çalışma dayatmadır, diretmedir, çoğulculuk ve katılımcılıktan uzak, baskıcı yöntemlerin uygulandığı yaklaşımlardır” dedi.

Avukatların en büyük sorununun, aynı zamanda da vatandaşın da en büyük sorunu olduğunu kaydeden Feyzioğlu, vatandaşı temsil eden avukatın, yargılamada 'kurucu unsur' olarak benimsenmediğini vurgulayarak “Avukat, yargılamada adaletin, gerçeğin önündeki engel olan olarak görülmek isteniyor. Tam aksine avukatın sistemden dışlandığı bir yerde gökyüzündeki haklar, hiçbir şekilde yeryüzüne, yurttaşın emrine, kullanıma verilemez" diye konuştu.

FEYZİOĞLU “AVUKATLIK STAJINDA MERKEZİ DEĞERLENDİRME YAPILACAK”
Avukatlık stajına girerken ve staj esnasında yapılanların merkezi bir değerlendirmeye alınacağını, bu konuda gerekli yönetmeliğin de hazırlandığını anlatan Feyzioğlu, “Staj öncesinde 'avukatlık stajını' verebilecek yetkinlikte stajyerlere sahip olmak, stajın başarılı olması için ön şart olduğuna göre biz temel konularda stajyer adaylarının yeterli olup olmadığını değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Staj esnasında da mesleki kurallar veya 'Avukatlık Hukuku' konusunda merkezi sistemde değerlendirme yapacaklarını da belirten Feyzioğlu, "Öğrenci Yerleştirme Sistemi'nde ÖSS puanı ile veya yetkin üniversiteler eliyle TBB gözetim ve denetimde böyle bir değerlendirme yapılacak. Bunun da yerleşik yargı içtadına uygun olduğunu bir kez daha ifade ediyorum" dedi.

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ise konuşmasında, avukatlık mesleğinde yaşanan sorun ve sıkıntıların bir çığ gibi her geçen gün katlanarak büyüdüğüne dikkat çekerek, bu durumun da Türkiye'nin gündeminden ayrı düşünülemeyeceği yorumunu yaptı.

Adana Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Sabri Beytorun, TBB Yönetim Kurulu üyeleri, baro başkanları ve avukatlar katıldı.

Kaynak: İHA