Gündüz Turistlerin Gece Caretta Carettaların

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde bulunan ve caretta carettaların önemli üreme alanları arasında yer alan İztuzu Plajı, gündüz turistlerin, gece ise nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağaların kullanımında.

Avrupa'nın en iyi kumsalları arasında gösterilen 6 kilometrelik kumsala sahip İztuzu'na gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, plajı 08.00-20|00 saatleri arasında kullanabiliyorlar. Saat 20|00'den sonra kumsal, caretta carettaların kullanımına bırakılıyor. Kumsala giriş ve çıkışlar görevliler tarafından kontrol ediliyor.

İztuzu'nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Sorumlusu Doğan Sözbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Dalyan Belediyesi ile ortak bir protokol dahilinde yıl boyunca yaralı bulunan kaplumbağaların tedavilerini yaptıklarını söyledi.

Kumsalda kaplumbağalara yönelik düzenlemeler yapıldığını belirten Sözbilen, şöyle konuştu:

"İztuzu birçok açıdan koruma adına çok uygun, çok güzel bir yer. Tüm dünyada örnek gösteriliyor. İztuzu'nun en önemli özelliklerinden birisi, sahilin ikiye bölünmüş olması. Plajı gündüzleri turistler, geceleri kaplumbağalar kullanıyor. Saat 20|00 ile 08.00 arasında sahile girişler kapalı. Sadece araştırmacı arkadaşlarımız ve gönüllülerimiz burada görev yapıyor."

Sözbilen, araştırmacıların yürüttüğü çalışmalarda sahildeki yuvaların yerlerinin tespit edildiğini, buralarda güneşlenme ve şemsiye dikmenin yasak olduğunu kaydetti.

-"Plajı paylaşıyoruz"

İztuzu Plajı'nda bulunan Dalyan Belediyesine ait kafede görevli Fikri Gökçe ise Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Pamukkale Üniversitesinin yaptığı çalışmaya belediye personeliyle destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Akşam saatlerinde plajın boşaltılması için görevlilere yardımcı olduklarını anlatan Gökçe, "Kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlarla ilgili ziyaretçileri uyarıyoruz. Girişte ve kumsalda bu konuda uyarı tabelaları var. Ziyaretçiler genelde dikkat ediyorlar. Dikkat etmeyenleri de biz uyarıyoruz. Kısacası burada kaplumbağalarla burada yaşıyoruz. İztuzu Plajı'nı onlarla paylaşıyoruz" dedi.

Öte yandan İztuzu Plajı'na gelen yerli ve yabancı turistler, DEKAMER'de tedavi altındaki caretta carettaları görme ve bilgi edinme fırsatı buluyor.

Kaynak: AA