Flamingoların Göç Hazırlığı

Yaz mevsimi süresince Van Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan flamingolar, havaların soğumasıyla sıcak bölgelere göç etmeye hazırlanıyor.

Van Gölü havzasının en önemli sulak alanlarından olan kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölü'nde nisan ayından bu yana konaklayan flamingolar, başta yöre halkı olmak üzere çok sayıda doğasevere görsel şölen sunuyor.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla ekim ayından itibaren sıcak bölgelere göç etmeye hazırlanan flamingoların yanı sıra çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü sahilleri de kuşların şölenine tanıklık etmek isteyen fotoğraf tutkunlarını ve doğaseverleri ağırlıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erçek Gölü'nün, her yıl flamingoların yanı sıra sayısız kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirtti.

Adızel, kuşların konakladığı yaz döneminde göl kıyısında çeşitli gözlemler ve araştırmalar yaptıklarını vurgulayarak, bu yılki araştırmalarında havzadaki kuş popülasyonunda önceki yıllara göre artış yaşandığını belirlediklerini söyledi.

Havaların soğumasıyla Afrika kıtası ile İran'ın Urumiye Gölü ve Hazar Gölü çevresindeki sulak alanlara göç eden flamingoların, ilkbahar döneminde yeniden kentteki sulak alanlara geldiğini anlatan Doç. Dr. Adızel, flamingoların, özellikle Erçek Gölü ile Van Gölü sahilinde bulunan Erciş ilçesindeki Çelebibağı ve Kasımbağı mevkilerinde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

Adızel, havzada şu anda 10 bin dolayında flamingo bulunduğuna dikkati çekerek, "Erçek Gölü sahilinde 6 bin 500, diğer alanlarda da 3 bin 500 dolayında flamingo var. Buraların korunması ve kuş türü sayısının artması için başlatılan çalışmalar bu yıl da devam ediyor. Vatandaşların bu kuşları rahatsız etmemeleri lazım, çünkü ülkemizin her yerinden bu kuşları görmeye gelen doğaseverler var. Şehrimize gelen yabancı konuklar da Erçek Gölü'ndeki flamingoları görüntülemek için burayı ziyaret ediyor" dedi.

Adızel, havzadaki göçmen kuş popülasyonunun artması için alınan tedbirlerin meyvesini vermeye başladığına değinerek, özellikle flamingo sayında yaşanan artışın mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA