Sakarya'da Bik Çalışanlarına Yönelik Saldırıya İlişkin Dava

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, "Herkes emin olsun ki Türkiye ve meslektaşlarımız duysun ki şantaj haberciliği bitmiştir" dedi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde BİK Şube Müdürü Recep Bolat ile kurum çalışanı Devrim Özergin'in ölümü, yerel gazete çalışanı Mustafa Süke'nin yaralanmasına ilişkin yerel gazete sahibi Adnan Uyumaz ile 3 sanığın yargılandığı duruşmayı izleyen Atalay, adliye çıkışında gazetecilere açıklama yaptı.

Atalay, duruşmanın ertelendiğini, bunun yargının kararı olduğunu söyledi.

"Gerek şehitlerimizin aileleri gerekse kurumumuzdaki arkadaşlar bu olayın takipçisidir" diyen Atalay, "Gerçekten acımız büyüktü. İki şehit verdik, bir arkadaşımız da yaralandı. Yaralı arkadaşımız ciddi şekilde hayati tehlike atlattı. Bundan sonra karar yine yüce yargınındır. Adalet yerini bulsun, yargıya güveniyoruz" şeklinde konuştu.

Atalay, gazetecilerin haklarını korumaya çalıştıklarını ve denetimlerini sıklaştırdıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"BİK mevzuatında denetlemelerle ilgili elinde yeterince yetki vardı. Bunları iyi niyetle kullanmaya çalışıyoruz. İlan alan gazetelerin üzerlerine düşen görevleri yerine getirip getirmediklerini, aldıkları paralarla naylon gazetecilik yapmamaları gerektiğini, sadece aile bireylerini çalıştırıyor göstererek devleti hortumlamamaları gerektiğini her zaman söylüyoruz. Anadolumuzun her yerinde birbirinden güzel, samimi, iyi niyetli gazeteler ve gazeteciler var. Bunlar ülkemize büyük katkıda bulunuyor.

Milli birlik olmak gerektiği zaman da topyekun ayağa kalkıyorlar. Halkı bilgilendirme konusunda ellerinden geleni yapıyorlar. Bu tür gazeteciliğin önünü açmak, desteklemek ve naylon gazeteciliğin önüne geçmek için tedbirlerimizi biraz daha sıklaştırdık. Bu konuda her zaman herkesi denetleme yetkimiz var. Bu yetkilerimizi kullanmaya devam edeceğiz."

Gazetelerin kendilerini denetleyen BİK çalışanları sayesinde ilan aldıklarını ve bunu unutmamaları gerektiğine işaret eden Atalay, bu kişilerin basının geleceği için çalıştığını anlattı.

Atalay, BİK çalışanlarının görevlerini yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herkes emin olsun ki Türkiye ve meslektaşlarımız duysun ki şantaj haberciliği bitmiştir. Yalan haber olmayacak, iftira haberciliği olmaması gerekiyor. Habercilik yapacaklar, bunun denetim kurulları var. En sağdan en sola, iyi niyetle gazetecilik yapmak isteyenlerin yanında olacağız ve daha çok imkanlar elde etmesi için uğraşacağız. Daha çok gazeteci çalıştırsınlar, en iyi maaşı versinler. Hak edenin kamu ilanlarından yararlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Yeni tedbirler almak veya değişiklikler yapmak gerekiyorsa bunları zaman içinde yapacağız ama hiç kimse sesini yükselterek, kaba güç gösterisi yaparak, bağırarak, korkutarak ve ürküterek bir amaca ulaşamaz.

Bu, hiçbir şekilde hukuk devletinde olmaz. BİK olarak hukuki çalışmak zorundayız, hukuka uygun davranmak zorundayız. Bundan sonraki süreçte de her şeyi yine bu hukuk çerçevesinde yapmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA