Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi

Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde, dünya genelinden firma yönetici ve sahipleri, işçi sendikları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren Küresel İlkeler Sözleşmesi, BM Liderler Zirvesi New York'ta devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılarak, açılış panellerinden birinin moderatörlüğünü yaptığı Liderler Zirvesi'nin başlığı, "Daha İyi Bir Dünyanın Mimarları" olarak belirlendi. Zirvenin açılış panelinde, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı konuşmacı olarak yer aldı.

Moderatörlüğünü Dov Seidman'nın yaptığı paneldeki konuşmasında Sabancı, sürdürülebilirlik, kadın istihdamı ve Sabancı Topluluğu'nda bu konularda yapılan uygulamalara değindi.

Konuşmasında, "Benim sürdürülebilirlik anlayışım bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinden ödün vermemektir'' diyen Sabancı, ''Piyasa ortamında güven ve itibarı yeniden oluşturmak için uzun vadede sürdürülebilir değer yaratmaya öncelik verilmelidir'' ifadesini kullandı.

Sabancı, ''Sürdürülebilirlik, şirketler üzerinde ciddi bir etki yaratmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik felsefesi ne kadar benimsenirse o kadar fazla fırsat ortaya çıkacaktır'' dedi.

Türkiye'den katılan firma ve kuruluşlardan zirvenin konuşmacıları arasında yer alan, Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Grup Başkanı Okşan Atilla Sanön ile Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Dış İlişkiler Koordinatörü Aylin Gezgüç de toplantılarda konuşma yaptı.

-''İşini doğru yapmak''

Daha iyi bir dünya için sadece BM ve ülkelerin değil, aynı zamanda başta çok uluslu firmalar olmak üzere, özel şirket ve sivil kuruluşların da gösterecekleri çaba açısından önemi bulunan zirvenin katılımcıları arasında, Türkiye'den sivil toplum kuruluşu CSR Türkiye Derneği Başkanı Serdar Dinler ve İzmir'in Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da yer aldı.

CSR Türkiye Derneği Başkanı ve Avrupa Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Dinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Küresel İlkeler Sözleşmesini, Osmanlı'daki ''Ahilik sistemi''ne benzetti.

''Ahilik konusunda araştırmalar yapıp, yazılar yayımlayan Berkay Orhaner'le bu konuda işbirliği yapıyoruz'' diyen Dinler, şunları kaydetti:

''Bu kurumsal sosyal sorumluluk kavramını Batı yeni keşfetmiş, oysa bu bundan 800 yıl önce Ahilik olarak vardı. Ahilik o kadar güçlüymüş ve yaptıkları işi o kadar iyi, doğru yaparlarmış ki, Osmanlı o bölgeye vali yollamıyormuş. Çünkü orda işsizlik olmaz, orda aç adam olmaz, orda sıkıntı olmaz diye düşünülürmüş.''

Zirvenin konuşmacıları arasında Belçika Kraliçesi Mathilde, eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Nobel ödüllü ekonomist Muhammad Yunus gibi isimler yer aldı.

-Küresel İlkeler Sözleşmesi

Küresel İlkeler Sözleşmesi, 26 Haziran 2000'de eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın öncülüğünde, "Binyıl Kalkınma Hedefleri"nin gerçekleştirilmesi doğrultusunda, evrensel çevre ve sosyal sorumluluk ilkelerini desteklemek amacıyla gönüllülük esası üzerine başlatılan uluslararası girişim, her 3 yılda bir zirve toplantısı gerçekleştiriyor.

Kaynak: AA