Bin Yıllık Mezarlar Koruma Altına Alınıyor

EMRAH KOCABEY- Iğdır'da Karakoyunlular ve Akkoyunlular döneminden kalan tarihi özelliği bulunan mezarlar koruma altına alınıyor.

Kültür ve Turizm Müdür Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte eski uygarlıklara ait çok sayıda mezar bulunduğunu söyledi.

Karakoyunlu ilçesinde bulunan mezarların korunmasına yönelik çalışma başlattıklarını anlatan Engindeniz, ilk olarak Erhacık köyünde çalışma yapacaklarını ifade etti.

Engindeniz, müdürlük olarak bin yıllık geçmişe sahip mezarların inanç turizmine kazandırılması yönünde proje hazırladıklarını, bu kapsamda alanın etrafını sur ya da çitlerle çevireceklerini vurguladı.

Daha sonra mezar taşlarını anlatan ve yön gösteren levhaların alana yerleştirileceğini anlatan Engindeniz, şöyle devam etti:

"Burası eski bir yerleşim yeri. Bölgede karşı karşıya bulunan kaleler var. Kız Kalesi ve Oğlan Kalesi. Zamanla tahrip edilerek yıkılmış. O dönem yaşayan insanların mezarları da burada duruyor. Dolayısıyla insanlar burada hayatlarını sürdürmüşler. Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Urartular'a ait çok eski geçmişi olan mezar bulunuyor. Araştırmalarımıza göre mezarların tarihleri bin yıla dayanıyor. Dönemin önemli insanlarının da aralarında bulunduğu bu mezarları koruma altına alıp, inanç turizmine kazandıracağız. Yapacağımız çalışmayla insanlar ve hayvan sürüleri bu mezarları çiğnemeyecek."

Kent genelinde mezar araştırması yaptıklarını anlatan Engindeniz, bölgede koç başlı mezar taşlarının dikkat çektiğini ifade ederek, "İlin en eski yerleşim merkezlerinden Karakoyunlu'da biri ilçe merkezinde diğeri Karakoyunlu-Aralık yolu üzerinde olmak üzere iki kadim mezarlık bulunuyor. Tarihi çok eskilere dayanan mezarlarda koç başlı mezar taşları yer alıyor. Taşlardan birinde 841 tarihi kayıtlı. Bunun gibi bölgede birçok mezar var" dedi.

Engindeniz, çalışmaların tamamlanmasıyla daha çok kişinin bölgeye gelerek mezarları ziyaret edebileceklerini kaydetti.

Erhacı köyü sakinlerinden Hatice Tariş ise köydeki tarihi mezarları çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini belirterek, "70 yaşımdayım ve burada sayısız dilek kurbanları kesildiğini gördüm. Bu mezarların koruma altına alınması çok güzel bir çalışma. Artık burası hayvanlar tarafından çiğnenmeyecek. Eğer koruma altına alınırsa insanlar daha fazla gelecek" dedi.

Kaynak: AA