Bik Çalışanlarına Yönelik Saldırıya İlişkin Dava

Basın İlan Kurumu Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ile kurum çalışanı Devrim Ersin Özergin'in ölümü, yerel gazete çalışanı Mustafa Süke'nin yaralanmasına ilişkin yerel gazete sahibi Adnan Uyumaz'ın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Uyumaz, tutuksuz sanıklar Bahattin A, Vedat Ö, Saffet Ö. ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmayı BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay da izledi.

Celse arasında sanık avukatlarınca mahkemeye sunulan soruşturmanın genişletilmesi talebine ilişkin söz alan sanık avukatı Mehmet Mangıroğlu, daha önce sunulan soruşturma dosyasının okunarak taleplerin kabulüne karar verilmesini istedi.

Sanık avukatı Önder Döker de soruşturmanın genişletilmesi talebine katıldığını belirterek, olay günü BİK tarafından yapılan denetlemenin usul ve esaslara uygun olmadığını öne sürdü.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanıklar Saffet Ö. ve Vedat Ö'nün avukatı Ahmet Özçiçek ise Uyumaz'ın yakalanması sırasında müvekkili Saffet Ö'nün polislerin yanında olup olmadığı konusunun sanıklardan sorulmasını talep etti.

Bunun üzerine söz alan sanık Uyumaz, olay akşamı teslim olmak için polislerin yanına gittiğinde Saffet Ö'nün polislerin yanında bulunduğunu söyledi.

Tutuksuz sanık Saffet Ö. de Uyumaz'ın olay günü kendisine göl kenarına gideceğini söylediğini aktararak, kendisinin de akşam üstü polis ekipleriyle söz konusu yere gittiğini kaydetti.

BİK avukatı Tezay Yıldırım ise sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi talebine gerek olmadığını ifade ederek, söz konusu istemin reddedilmesi gerektiğini dile getirdi.

BİK avukatı Gökhan Türkoğlu da sanık avukatlarının söz konusu talebinin yasal dayanağı bulunmadığını savunarak, "BİK mevzuatında tebligat yapılacağına dair herhangi hüküm bulunmamaktadır. Buna rağmen duruşmada tanık olarak dinlenen sanık Uyumaz'ın eşi ve çocukları, sabaha kadar denetim için hazırlık yaptıklarını beyan etmiş olmaları karşısında, denetime ilişkin haberdar oldukları göz önüne alındığında, bu hususun herhangi bir yasal dayanağı bulunmadığı anlaşılmaktadır" diye konuştu.

Türkoğlu, olay sırasında denetimin alfabetik sıralamaya göre yapılmadığı yönündeki iddiaya ilişkin, "Bu, mevzuata aykırı bir durum değildir. BİK Şube Müdürü yerel gazetelere ilanların nasıl verileceğini düzenlemekle yükümlü kişidir. Yine kurullardan her türlü bilgi ve belgeyi isteme hakkına sahip olan birisidir" şeklinde konuştu.

EPDK ve RTÜK gibi kurumların da haber vermeden denetim yaptıklarını belirten Türkoğlu, dolayısıyla soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, oy birliğiyle soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

-Olay

Denetim amacıyla 26 Eylül 2012'de Sakarya'da yayımlanan Anadolu gazetesine giden BİK Şube Müdürü Bolat ve Özergin ile Yenisakarya gazetesinden temsilci olarak alınan Mustafa Süke, gazetenin imtiyaz sahibi Uyumaz tarafından silahla yaralanmış; Özergin, aynı gün Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetmiş, Bolat da 8 Ekim'de İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Uyumaz'ın BİK Şube Müdürü Bolat ile kurum çalışanı Özergin'i kamu görevi sırasında öldürmesi nedeniyle iki kez ağırlaştırılmış müebbet, yerel gazete çalışanı Süke'yi kamu görevi sırasında öldürmeye teşebbüs ettiğinden 13 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Uyumaz'ın kaçmasına yardım ettikleri iddia edilen Bahattin A, Vedat Ö. ve Saffet Ö'ye de 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti.

Kaynak: AA