Avrupa Sağlıklı Şehirler Konferansı İzmir'de Başladı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Arupa Sağlıklı Kentler Ağı ve Avrupa Ulusal Sağlıklı Kentler Ağı Yıllık İş ve Teknik Konferansı, İzmir Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde başladı.

Avrupa Sağlıklı Şehirler Konferansı İzmir'de Başladı
Konferansın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlık ve sağlıklı kent yaşamı oluşturulması konusunda yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü, kendilerinin de bu konuda çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, sağlık konusundaki liderliğin bakanlıkta olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ancak biz de, yerel yönetim olarak bu konuda önemli görev ve sorumluluklarımızın olduğunu çok iyi biliyoruz. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent hedefliyoruz. Sağlıklı yaşam tarzlarını destekleyen imkanları sağlamaya çalışıyoruz."

İZMİR TİRYAKİLERİ KERVANINA SİZ DE KATILACAKSINIZ
İzmir'in tarih boyunca sağlık, sanat ve ticaretin en önemli aktörlerinden biri olduğunu anlatan Kocaoğlu, şunları söyledi: "Birçok konuğumuzun buraya ilk kez geldiğini biliyorum. Emin olun bu ziyaretiniz son olmayacak. Çok renkli kültür mozayiği, sıcak ve dost canlısı insanlarıyla dev bir mıknatıs gibi sizi yeniden kendine çekecek ve İzmir tiryakileri kervanına siz de katılacaksınız."

BU TOPLANTI YOL HARİTAMIZDA BİZE IŞIK TUTACAK
Konferans boyunca edinilecek bilgilerin İzmir'in yol haritasının belirlenmesinde kendilerine ışık tutacağına inandıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yol haritasında bize ışık tutacağına inandığımız pek çok bilgiye de ulaşacağız burada. Aynı hedef içi çabalayan Avrupa kentleri arasındaki işbirliği ve uyum daha yaşanabilir bir dünya için umutlarımızı daha da arttıracak. Adil ve sağlıklı bir toplum ve yaşam gelecek. Çocuklarımız yarınlara umutla bakacak. Yeter ki tüm bunları yürekten isteyelim."

YOĞUN GÖÇLER BÜYÜK SORUN
Kentleşmenin artması ve yoğun göç nedeniyle kent ve kentli sağlığının öncelikli olduğunu anlatan Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: "Sağlıksız şehir planlamaları, artan hava, su ve toprak kirliliği, standardın altında barınma, yoksulluk ve sağlıkta eşitsizlikler maalesef yükselen bir tehdit oluşturmakta. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolu ise kentte yaşayan bireylere yüksek standartlı bir yaşam sağlamaktır." İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlıklı kentlerin aynı zamanda kentte yaşayan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal refahın artırılmasıyla oluşabileceğini söyledi.

"İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ ANAHTAR KELİMELER EŞİTLİKÇİLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Başkan Kocaoğlu, dünya adına ulvi bir amaç için toplandıklarını belirterek şu konulara dikkat çekti: "Sağlıklı ve sürdürülebilir kentler ve böyle bir dünya yaratmayı hedefliyoruz. En çok ihtiyaç duyduğumuz anahtar kelimeler eşitlikçilik ve sürdürülebilirlik. İnsanlar arasındaki eşitsizliğin azaltılması için okul öncesi eğitim, istihdam, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması demektir. Sağlıklı kent aynı zamanda kentte yaşayan insanların fiziksel, zihinsel, sosyal refahını artırmak ve olanaklardan eşit şekilde yararlanmasını sağlamaktır."

"ÖNEMLİ GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZIN OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent için çalıştıklarını kaydederek, bugüne değin yaşama geçirdikleri projeler hakkında şu bilgileri verdi:
"Sağlık konusundaki liderlik bakanlıktadır ancak biz de yerel yönetim olarak bu konuda önemli görev ve sorumluluklarımızın olduğunu çok iyi biliyoruz. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent yaratmayı hedefliyoruz. Sağlıklı yaşam tarzlarını destekleyen olanakları sağlamaya çalışıyoruz. örneğin sağlıklı bir çevre için arıtma yatırımlarına büyük önem veriyoruz. bugün Türkiye'deki ileri biyolojik arıtma kapasitesinin dörtte biri İzmir'dedir. Ama kentimizde nüfusun yirmide biri yaşamaktadır. İzmir Körfezi'ni yeniden yüzülebilir hale getirmek için dünyanın en iddialı çevre projelerinden birini İzmir'de gerçekleştiriyoruz. Yüksek teknoloji bir hastaneye sahibiz. Tam teşekküllü belediye hastanesi olan tek belediyeyiz. Sosyal güvencesi olan ve olmayan tüm vatandaşlara kaliteli hizmet sunuyoruz. Okullarda sağlık taramaları ve evde bakım hizmeti veriyoruz. Huzurevimizde kimsesiz yaşlılarımıza sahip çıkıyoruz. Sağlıklı yaş alma merkezleri, sokakta kalanlar için güçsüzlük evine. Sosyal yaşam kamüpsünü yarın açacağız. okul öncesi çağındaki 120 bin çocuğumuza sağlıklı beslenmeleri için düzenli olarak süt dağıtıyoruz. Çölyak hastaları için glutensiz ekmek üretip İzmir ve Türkiye'ye dağıtıyoruz. Organik tarımın yaygınlaşmasında öncülük ediyoruz. Çok amaçlı salon ve spor okullarımızla sporu tabana yayıyoruz. Alt gelir grupları, kadın ve gençlere yönelik meslek edindirme ve beceri kursları açıyoruz."

İZMİR VE TÜRKİYE BÜYÜK ADIMLAR ATTI
Başkan Kocaoğlu'dan sonra söz alan WHO Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Zsuzsanna Jakab, İzmir'e hayran kaldıklarını söyledi.

WHO Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Zsuzsanna Jakab, Türkiye ve İzmir'in sağlık alanında uygulamaya koyduklarıyla büyük mesafe kat ettiğini belirterek "Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Bu alanda başardıklarınız için. İzmir bu anlamda öne çıkan bir şehir. Bölgesel komitelere son on yıl içerisinde Türkiye büyük adımlar attı. Özellikle sağlık programı, çocuk, kadın ölümleri gibi konularda gerçekten büyük adımlar attı."
Türkiye ve İzmir'in sağlıkta gerçekleştirdiği reform ve uygulamalarla büyük adım attığını ve başarı sağladığını kaydeden Jakab, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halihazırda İzmir'e müptela olduk. On gündür buradayım. Çeşme'de idim. Bu fırsat ve bu muhteşem misafirperverliğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda şunu söylemek istiyorum, birçok WHO faaliyeti var bu güzel şehirde. Ekim ayı başında bir faaliyetimiz daha var. Biz fahri vatandaşlığa başvuracağız."
WHO Avrupa Bölge Ofisi Yöneticisi Jakab, Sağlık 2020 politikaları konusunda yapılacaklara da değinerek sözlerine şöyle devam etti: "Sağlık 2020'ye baktığımızda öncelikli faaliyet alanları belirlenmekte. Değerler üzerinde programlanmıştır. Üye ülkelere her seviyede destek olacak bir paket hazırlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda web temelli bilgi araçları geliştirmeye çalışıyoruz. Birçok ülke Sağlık 2020'ye kendini adamış durumda. Entegre bir uygulama paketi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu paket hizmetleri içeriyor."

RECEP ALTEPE: "75 GÖSTERGEDEN OLUŞAN BİR ATLAS HAZIRLADIK"
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe de, yerel yönetimlere halk sağlığı konusunda büyük görev düştüğünü söyledi.

Altepe, göreve geldikleri ilk günden bu yana gündemde tuttukları bir konu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerel yönetimler halk sağlığı konusunda en temel aktörlerden birisidir. Hep beraber şehirlerimizde sağlığı artırarak, diğer kentlere iyi örnek oluşturmak zorundayız. Türkiye'de iller bazında kent sağlık çalışmasının önemli bir kaynak olacağını düşünüyoruz. 75 göstergeden oluşan bir atlas hazırladık. Kısa bir süre sonra yayınlanacak olan bu göstergelerin karar vericiler için değerli bir kaynak olacağına inanıyorum."
İlk oturumu, 'Yerel düzeyde sağlık konusunda liderlik ve yenilik: Büyük farklılıklar yaratabilmenin kanıtı' konusuyla yapılan konferansın açılışından önce zeybek gösterisi ve İzmir'i anlatan kısa belgesel filmin sunumu gerçekleştirildi.

20-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşek Sağlık ve Refah İçin Yenilik ve Paylaşılmış Yönetişim temalı konferansın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve büyükşehir belediye bürokratları ile CHP İzmir Milletvekili Alaatin Yüksel, Prof.Dr. Hülya Güven, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur'un yanı sıra Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe, Rusya Sağlıklı Kentler, Bölgeler ve Kasabalar Derneği Başkanı Oleg Kuvshinnikov, WHO Avrupa Bölge Ofisi, Avrupa Bölge Yöneticisi Zsuzsanna Jakab ve WHO Avrupa Bölge Ofisi'nden Agis D. Tsouros katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarının ardından aile fotoğrafı çektirildi.
Kaynak: İHA