Lpg'li Araçlar Sızıntıdan Patlamayacak

ANKARA - CÜNEYT ATEŞ - Hem çevreci olması hem de fiyat avantajı dolayısıyla küresel ölçekte milyonlarca LPG ya da CNG'li araç trafikte tercih edilirken aynı zamanda endişe de yaratıyor. Bir Türk firmasının geliştirdiği sensör ile araçlardaki olası gaz kaçakları tespit edilebiliyor.

ODTÜ Teknokent şirketlerinden LNL'in Ürün Geliştirme Direktörü Faysal Başçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce şirketten bir arkadaşlarının LPG'li otomobili seyir halinde sebepsiz yere yanması dolayısıyla bu projeye başladıklarını bildirdi.

LPG ya da CNG yüklü araçlarda güvenliğin önemli bir sorun teşkil ettiğinin altını çizen Başçı, hanüz piyasaya çıkarmadıkları "igas" isimli cihazın iki algılayıcısı olduğunu, bunlardan birinin bagajda tankın yanında diğerinin de motor bölümünde gaz dağıtıcısının üzerinde olduğunu söyledi.

Cihazın hem ışıklı hem de sesli uyarı sistemi bulunduğunu anlatan Başçı, "Seyir halinde öterse yavaşlamak lazım, yavaşlamaya rağmen ötmeye devam ediyorsa kaçak var demektir. Hareket halindeyken rüzgarla bir miktarı uçtuğu için yoğunluk az ama yavaşladığınızda ses şiddeti artıyorsa kesin kaçak vardır" dedi.

Asıl amaçlarının seyir halindeyken yangın ve patlamaların önüne geçmek olduğunu ifade eden Başçı, cihazın araç park halindeyken bile her 10 dakikada bir ölçüm yaptığını daha sonra uyku moduna girdiğini ve ev tipi dedektörlere göre 10'da bir oranında enerji tükettiğini anlattı.

Küçük gaz kaçaklarından dolayı gazın araba park halindeyken biriktiğini, cihazın bunu tespit edebildiğini vurgulayan Başçı, arabaya gelindiğinde uyarı sesi duyulursa araba çalıştırılmadan önce içi, motor bölümü ve bagajının havalandırılabileceğini söyledi.

Başçı, bir süre bekledikten sonra motor çalıştırıldığında da uyarı sesi devam ediyorsa gaz sızıntısı olduğunun anlaşılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA