Bağış, Ab Ombudsmanı Nikiforus Dıamandouros’u Kabul Etti

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Niko, görev süresi boyunca Türkiye’de Kamu Başdenetçiliği Kurumu’nun kurulması için bizler kadar çaba sarf etmiştir” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AB Ombudsmanı Nikiforus Diamandouros ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Hem AB Ombudsmanı’nı hem de Türkiye’nin seçilmiş ilk Başmüzakerecisini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bağış, “Özümüze dönmek kültürümüzün gereğini yerine getirmek hem de AB yolunda ilerlemek adına, Kamu Başdenetçiliği Kurumu’nun kurulması çok önemliydi. Buna yönelik çok ciddi çabalar sarfedildi. Çok ciddi dirençlerle karşılaşıldı vetolarla bile uğraşıldı. Bu konuyu Türkiye başardı ve artık Kamu Başdenetçiliği kurumumuz var ve ilk faaliyetlerini düzenlediler. Yarın benim de katılmaktan onur duyacağım bir konferansları olacak ve AB ve 28 ülkenin ortak Ombudsmanı ile Kamu Başdenetçisi de bu konferansın açılışı için aramızda bulunuyor” şeklinde konuştu.

Bağış son olarak, Ombudsman’ın görev süresini tamamladıktan sonrada Türkiye’ye olan ilgisinin devam etmesini temenni etti.

AB Ombudsmanı Nikiforus Diamandouros’da Bakan Bağış’ın haklı olduğunu belirterek, "15 yılını TC Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulması için Ombudsman olarak teşvik ederek harcadım. Burada Avrupa başdenetçisi olarak bulunuyorum. Ülkenizin bir öğrencisi ve aynı zamanda dostu arkadaşı olarak bulunuyorum. AB, TC Yeni Kurumu’nun işlemesini ve çalışmasını dört gözle beklemektedir. Burada böyle bir kurumun kurulması TC için çok önemli bir gelişmedir. Türkiye dengeli demokrasisine katkıda bulunan, hukukun üstünlüğüne dayanan, kuvvetler ayrılığına saygı gösteren bir demokrasidir. Bugün aynı zamanda Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile de görüşeceğim. Bu şunu gösteriyor, TC Ombuds0man’ı en üst siyasi iradeyle karşılıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Diamandouros, Bağış’a 'Ombudsman El Kitabı’nı armağan etti. Bakan Bağış da AB’den önce Türkçe’yi resmi dil haline getirdikleri için teşekkür etti.

Gazetecilerin, “Başbakan Erdoğan, gençlerin hazırladığı ‘Dünya 5’ten büyüktür kampanyasına destek verdiğini söyledi.

Bu kampanyayla ilgili bilgi verebilir misiniz, bir eylem planı hazırlanıyor mu” sorusunu ise Bağış, şöyle cevapladı:
“Gençlerimizin başlattığı bir kampanyadır bu. Gençlere sahip çıkmak önemli. Stratejiyi gençlere bırakıp, destek vermek gerekir. Ortalama yaşı 28 olan bir ülkeyiz. Aslında ülkenin tamamı genç sayılır. Bende kabinenin en genç bakanı olarak onları yürekten destekliyorum.”
Kaynak: İHA