Ab Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Avrupa Kamu Başdenetçisi Diamandouros'u Kabul Etti

ANKARA - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de Kamu Başdenetçiliği'nin kurulmasına yönelik çok büyük çaba sarf edildiğini belirterek, "Çok ciddi dirençlerle karşılaşıldı. Vetolarla bile uğraşıldı ama sonunda Türkiye başardı" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Avrupa Kamu Başdenetçisi Nikiforos Diamandouros ile Türkiye'nin ilk Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nu AB Bakanlığı'nda kabul etti.

Bağış, kabulde yaptığı konuşmada, Diamandouros'un Türkiye'de bir Kamu Başdenetçiliği kurumunun kurulması için çok çaba sarf ettiğini söyledi.

Kamu Başdenetçiliği kurumunun AB reformları için çok önemli bir adım ve Türk kültüründeki bir gelenek olduğunu belirten Bağış, "Buna yönelik çok ciddi çabalar sarf edildi. Çok ciddi dirençlerle karşılaşıldı. Vetolarla bile uğraşıldı ama sonunda Türkiye başardı" dedi.

Diamandouros'un yarın Ankara'da düzenlenecek Uluslararası Kamu Denetçiliği Sempozyumu'na katılacağını hatırlatan Bağış, "Kendisi yabancımız değil, komşumuz. Türkiye'nin kültürünü çok iyi bilen bir ülkeden geliyor ama o şu anda AB'nin tamamının Kamu Başdenetçisi. Bütün 28 ülkeyle ilgili mesuliyetleri var. Türkiye'ye de çok yakından ilgi gösterdi" diye konuştu ve Diamandouras'a Türkiye'ye gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.

-"Demokrasiye katkı sağlayacaktır"

Diamandouros da Türkiye'de Kamu Başdenetçiliği kurumunun kurulması için 15 yıl çaba gösterdiğini söyledi.

"Bugün benim için çok önemli bir gün çünkü burada Avrupa Kamu Başdenetçisi olarak Türkiye'nin Kamu Başdenetçisi ile birlikte bulunuyorum" diyen Diamandouros, hem Türkiye'nin öğrencisi hem de dostu olarak Ankara'ya bulunduğunu söyledi.

Diamandouros, "AB, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal yapısı içinde Kamu Başdenetçiliği kurumunun işlemesini çok önemsemektedir. Dengeli, hukukun üstünlüğüne dayalı, kuvvetler ayrılığına riayet eden bir demokrasiye katkı sağlayacak bir Kamu Başdenetçiliği Kurumu'nun oluşturulması Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut işleyen demokrasisine de çok büyük katkıda bulunacaktır" dedi.

Diamandouros, Türkiye'de bulunacağı süre içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile de görüşeceğini belirterek, "Devletin zirvesinin benimle yapacağı görüşmeler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kamu başdenetçiliğine ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Bu aynı zamanda bu kuruma siyasi açıdan ne kadar destek verildiğinin işaretidir. Ben bu siyasi desteğin kurumun geleceği için önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

-Bakan Bağış'a hediye

Diamandouros, vatandaşlardan gelen şikayetlerin mahkemelerde ele alınmasında kullanılan Avrupa Doğru İdari Davranış Yasası'nın Türkçe tercümesini Bakan Bağış'a hediye etti.

Bağış, hediye edilen kitabı aldıktan sonra Diamandouros' a "Türkçe'yi AB'den evvel AB'nin resmi dillerinden biri haline getirdikleri için" teşekkür etti ve "Ümit ediyorum, bu Avrupa Komisyonu'na da örnek olur" diye konuştu.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu da Diamandouros'un Kamu Başdenetçiliği Kurumu'nun kurulmasında çok büyük emekleri olduğunu ifade ederek, kurumun yasası TBMM'de çıkarken bazı değişiklik talepleri olduğunu ve Meclis'te bu değişikliklerin yapılmasından sonra yasanın geçtiğini söyledi.

-"Dünya 5'ten büyüktür" kampanyasına destek

Bağış, Suriye konusunda BM'yi hedef alan "Dünya 5'ten büyüktür" kampanyası ile ilgili bir soru üzerine de bunun gençlerin başlattığı bir kampanya olduğunu ve daha önce de kampanyaya desteğini ifade ettiğini hatırlattı.

Bağış, "Sayın Başbakanımızla birlikte gençlere sahip çıkmak bizim önemsediğimiz bir konu. Ama bu gençlerin projesiyse, stratejiyi yapmak onlara düşer. Bize büyükleri olarak sadece desteklemek düşer" dedi.

Gençlerin Türkiye'de çoğunluğu oluşturduğunu dile getiren Bağış, "Ben de kabinenin en genç bakanlarından biri olarak gençleri yürekten destekliyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA