Okul Sütü Programı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde uygulanacak okul sütü programıyla ilgili, “Uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada; çocukların, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunu oluşturabilmesi için sağlıklı beslenmesinin şart olduğunu bildirerek, “sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk da sağlıklı yetişkinlik ve sağlıklı nesiller demektir” ifadelerini kullandı. Bu yüzden henüz küçük yaşta iken çocuklara çok değerli bir gıda olan sütün düzenli tüketim alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Okul sütü programları içme sütü alışkanlığı kazandırılarak sağlıklı nesiller yetiştirmek yanında, aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanılmaktadır.

Yakın zamanda 25 milyon ton süt üretiminin hedeflendiği ülkemizde, böylesine düşük kişi başı içme sütü tüketimi, üretilen sütün tüketiminde sıkıntı yaşanmasına neden olabilecektir. Bu nedenle Hükümetimizin son iki yıldır uyguladığı, tüm dünyada talep artırıcı politikalardan biri olarak kabul edilen okul çağındaki çocuklarımıza 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımı, eleştiri ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütülmüştür. TZOB olarak uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz.”

6 MİLYONU AŞKIN ÖĞRENCİYE 3 GÜN SÜT DAĞITILACAK
2013-2014 dönemi okul sütü ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın 22 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de, uygulama esaslarının belirlendiği tebliğin ise Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Çıkarılan mevzuata göre program kapsamında; 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, 30 binin üzerinde okulda, velilerinden izin alınmış 6 milyonun üzerinde bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencisine, pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 mililitre ısıl işlemden geçirilmiş UHT içme sütü dağıtılacak.

Okul sütü programları; sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağlamaktadırlar.

Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın kesintisiz devam ettirilmesi ve peynir, yoğurt, ayran, tereyağ gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi çeşitlendirilmiş süt ve süt ürünleri ile sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır.”

“PROGRAM SAYESİNDE SÜT KALİTESİ VE TÜKETİMİ ARTACAK”
Bayraktar, uzun vadede yürütülecek "Okul Sütü Programı" sayesinde Türkiye’de süt kalitesi ve tüketimi artırılırken, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörlerin de gelişeceğini; bu sektörlerde istihdam kapasitesinin artacağını vurguladı.

Yine Okul Sütü Programı ile beslenme yetersizliğinden kaynaklanan bedensel ve zihinsel gelişim bozukluklarına yönelik yapılan harcamaların azalmasıyla gayri safi milli hasılada artış elde edileceğine dikkati çeken Bayraktar, “Böylece Türkiye, Okul Sütü Programı’ndan sosyal gelişimin yanı sıra ekonomik anlamda da topyekün bir fayda sağlayacaktır. O yüzden bu programı yürütenlere ve destek sağlayan herkese teşekkür ediyor, okul sütü uygulamasının uzun yıllar kararlılıkla devam ettirilmesini temenni ediyoruz” dedi

Kaynak: İHA