Kayın Mantarı Ekonomiye Kazandırılacak

Kayın mantarı üretiminde ilk başta ön yargı ile yaklaşıldığını belirten Vali Erdoğan Bektaş, zamanla yapılan çalışmaların sonucunda kazanç elde edilmesiyle bur yargının yersiz olduğunu söyledi.

Kayın Mantarı Ekonomiye Kazandırılacak
Bektaş, Vedat Tek Kültür Merkezinde düzenlenen Kayın Mantarı’nın tanıtım toplantısına katıldı.

Kayın Mantarı yetiştiriciliği konusunda biraz daha çalışmaya ihtiyaçları olduğunu ifade eden Vali Bektaş, “Kastamonu’nun mantar potansiyeli, ekolojik yapısının göstergesi olarak göze çarpıyor. Organize Sanayi Bölgesi ve Ağlı ilçesinde kurulacak mantar işleme fabrikaları ile mantarın işleme ve pazarlama konusundaki engelleri ortadan kaldırılmış olacak. İşletmeler bu işin pazarlama konusuna yardımcı olacaklarını belirtmelerine rağmen şahsi fikrim olarak mantar tadının vatandaşlar tarafından benimsenecek bir tat olup olmadığı konusunda endişelerim var” dedi.

ÜRETİM SANAYİYE DÖNÜŞMEZSE KAZANÇ SAĞLANAMAZ
Mantarın daha düne kadar dağda yetişen ürün olarak kabul edildiğine dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, günümüz koşullarında ise ekonomik değeri olan bir ürün haline dönüştürüldüğünü belirtti.

Üretimin sanayiye dönüştürülmemesi durumunda yapılan çalışmaların bir neticeyle sonuçlanmadığını hatta öldürüleceğine dikkat çeken Rektör Aydın, şöyle konuştu: “İşleme ve pazarlama zinciri tam olarak kurulamazsa piyasayı doyurmuş olursunuz ve ekonomik kazanç sağlayamazsınız. Üretimi arttırdığınız zaman devamlılığını sağlamış olmanız gerekiyor. Eğer gerçekten kayın mantarından ekonomik kazanç elde edilmek isteniyorsa sanayi hamlesini gerçekleştirmeniz gerekiyor”
KAYIN MANTARI, KANLICA’YA RAKİP OLACAK
Kastamonu’nun yöresel mantarı Kanlıca mantarına kayın mantarının rakip olacağını iddia eden Vali Yardımcısı Atilla Kantay, “Kayın mantarı 12 ay ulaşılabilen ve her mevsim bulunabilen, maliyeti ile satış rakamı arasında ciddi bir fark olan daha güvenli, daha ekonomik yeni bir mantardır. Kayı mantarını pazarda 9 lira ile 27 lira arasında satın alabilirsiniz” diye konuştu.

PAZARLAMA İYİ ORGANİZE EDİLMELİ
Kayın Mantarı Üreticisi Mustafa Kanatoğlu ise, kayın mantarı yetiştiriciliği daha önce hiç duymadığını ve tavsiye üzerine bu işe giriştiğini ifade ederek, “Yaptığı işi ilk önceleri biraz garip karşıladım. Zamanla bu işe alıştım ve çevremden de olumlu tepkiler aldım. Şimdi kayın mantarı yetiştiriyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Karadeniz Türkü’n Çadırı tarafından davetlilere kayın mantarı ile yapılmış çeşitli yemek ve salata türlerinden ikram edildi.
Kaynak: İHA