'Kafkasya'nın Yükselen Yıldızı Açıklaması

Azeri ve Türk akademisyenler tarafından kaleme alınan, "Kafkasya'nın Yükselen Yıldızı: İlham Aliyev Dönemi Azerbaycan" adlı kitap tanıtıldı.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından, söz konusu kitabın tanıtımı için Sheraton Otel'de program düzenlendi.

Etkinliğe TBMM Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ve AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Azerbaycan Strateji Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ferhad Memmedov, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagırov, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin ve çok sayıda davetli katıldı.

Necdet Ünüvar, yaptığı konuşmada, ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde kültür, tarih, din, dil ve coğrafi özelliklerin yanı sıra devlet adamlığının da çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan'ın farklı coğrafyalarda olmalarına karşın "gönül coğrafyasında" bir arada olduklarını ifade eden Ünüvar, "Siyasetçi gelecek seçimleri düşünür ama devlet adamı geleceği düşünür. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler böyle bir devlet adamlığının ürünüdür" dedi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagırov ise Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak tarih, kültür, dil ve din bağlarından gelen sarsılmaz bir birlikteliği bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki birlikteliğin dünya genelinde ikinci bir örneği bulunmadığını ifade eden Bagırov, "Maaslesef iki ülke arasındaki bu birlikteliği bozmaya teşebbüs edenler olmuştur. Ancak devlet büyüklerimizin ortak öngörüsüyle bu provokasyon bertaraf edilmiştir" diye konuştu.

Kitabın editörlüğünü yapan Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da Azeri ve Türk akademisyenler tarafından kaleme alınan eserde, son 20 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm geçiren Azerbaycan'ın iç ve dış politikasının anlatıldığını söyledi.

1993 yılında Azerbaycan'a gittiğinde çok fakir ve geri kalmış, 2000'li yıllarda ise yeni ve modern bir ülke ile karşılaştığını aktaran Erhan, bu büyümede petrol ve doğalgazın yanında liderliğin de büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA