Okullarda Kıyafet Düzenlemesi

HANDE İLBEYİ CANCA - Milli Eğitim Bakanlığı'nın , okullarda serbest kıyafet veya okul forması giyilmesi kararını velilere bırakmasının ardından, okullar anket çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlık, öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte temmuz ayında değişikliğe giderek, tüm okullarda, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, yönetmelikteki sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvafakatı alınarak okul kıyafeti veya kıyafetlerinin belirlenebilmesine karar vermişti.

Bu karar doğrultusunda okullar velilerin cevaplaması için anket hazırladı. Velilerden ''serbest kıyafet'' veya ''okul forması'' tercihlerinden birisini yapmaları isteniyor.

Okullara yeni kayıt olan öğrenci velileri, bu anketi kayıt işlemleri esnasında yanıtladı. Alınan karar doğrultusunda belirlenen kıyafet uygulaması ise bu yeni eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlandı.

-En geç 15 gün içinde sonuçlanması planlanıyor

Yeni kayıt olan öğrencilerin dışındaki öğrenci velileri ise kıyafet tercihlerini, yine anket yoluyla yeni eğitim öğretim yılının başladığı bu ilk hafta boyunca bildirecek.

Okullar velilerin yanıtlaması için hazırladıkları anketi farklı yollarla uyguluyor. Bazı okullar kendi web sitelerinde hazırladıkları anketi velilerin cevaplamasını isterken, bazıları da velilerin bizzat okullara gelerek tercihini yapmasını istiyor.

Velilere bu çalışma sırasında, bakanlığın, öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde yaptığı düzenleme hakkında bilgi veriliyor. Veliler ayrıca, okul forması ile serbest kıyafet olması durumunda uyulması gereken kurallar hakkında da bilgilendiriliyor.

Bakanlık, anket çalışmalarının dün itibariyle en geç 15 gün içinde sonuçlandırılmasını öngörüyor.

-Her bir okulda aynı tip kıyafet olacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan kılık kıyafet genelgesine göre, okullarda kılık ve kıyafet uygulamasında velilerce yapılacak anket neticesinde çoğunluk kararına göre uygun görülecek kılık ve kıyafetlere tüm öğrencilerin uyması sağlanacak.

Öğrenci kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik anket çalışmaları 4 yılda bir yapılacak.

Velilerin çoğunluk kararına göre okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak.

Alınan karar, serbest rekabet ortamında, fırsat eşitliği sağlamak amacıyla okulların ilan panolarıyla web sayfalarında duyurulacak.

Her bir okulda aynı tip kıyafet olması kaydıyla okullar arasında farklılıkların olmasına fırsat verilecek.

Öğrenci kılık ve kıyafetleri, kız ve erkekler için ayrı ayrı renklerde seçilebilecek. Kıyafetlerde sade ve düz renk tercih edilecek.

Velilere ağır ekonomik külfet getiren kılık ve kıyafet giyme zorunluluğundan kaçınılacak.

Kaynak: AA