Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Turizme Ayrı Bir Değer Katacak

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Mecidiye ve Aziziye tabyalarının bulunduğu alana yapılacak tarihi milli park sayesinde kente gelen yerli ve yabancı turist sayısında önemli bir artışın olması bekleniyor.

Milli Parklar 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Mecidiye ile Aziziye tabyalarının yer aldığı bölümün milli park statüsüne alınmasının ardından başlatılan çalışmaların önemli bir noktaya geldiğini belirtti.

Bu çalışmayla tarihin yeniden canlanacağını ifade eden Kılınçer, şöyle konuştu:

"Burası bilindiği üzere mera vasfındaydı ve dışarıdan tecavüzler fazla oluyordu. Bunu önlemek için il olarak ihata duvarları yapıldı. Burası aynı zamanda endemik bitki türlerinin bulunduğu bir alan. Yaklaşık 323 hektar alana sahip tarihe şahitlik eden bu alan 2014 yılından sonra farklı bir görünüm kazanacak. Projeler hazırlandı ve önümüzdeki yıl ihaleye çıkarılacak. İlk olarak tarihi milli parkımıza çıkan yol 10 metreden 100 metreye kadar genişletilecek. Elektrik tesisatı ve aydınlatma çalışması yapılacak. Aydınlatma yapılınca şehir merkezinden tabyalar farklı bir görünüme kavuşacak. Restorasyon işlemleri de tamamlanınca burayı ziyarete gelenler tarihe tanıklık eden tabyalardan ayrılmak istemeyecek."

Kılınçer, tabyaları ziyarete gelenler için envanter tuttuklarını, gelen kişi sayısını kayda geçtiklerini ifade etti.

Tarihi tabyalara gelen ziyaretçi sayısının arttığını, hafta sonları ortalama 700-800 kişinin gezdiğini anlatan Kılınçer, "Buraya yapılacak yatırımlardan sonra ziyaretçi sayısı artacak. Belki bugüne kadar yeteri kadar tarihi tabyaların kıymetini bilinmemiş, halkımıza yeteri kadar tanıtılmamış ama bundan sonra farklı bir yer olacak. 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nda tarihi öneme sahip tabyaları ziyarete gelenler ecdadın burada nasıl bir kahramanlık örneği sergileyerek, bu vatanı bize hediye ettiğini daha iyi anlayacak" diye konuştu.

-"Allahuekber Milli Parkı ile turizm köprüsü oluşturulacak

Kılınçer, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ile Sarıkamış Allahuekber Milli Parkı'nın bölge için yeni bir turizm potansiyeli oluşturacağını söyledi.

İki milli park arasında kurulmaya başlanacak turizm köprülerinin 2014 yılından itibaren alana yansıyacağını vurgulayan Kılınçer, şunları kaydetti:

"Köprülerin önemli bir kısmını 2014'de alana yansıtacağız. Umut ediyorum ki 2015 yılından itibaren Nene Hatun Milli Parkında tamamen hizmete açılacak. Buraya gelen insanlar tabyaları gezince farklı duygularla ayrılıyor ama buraya gelenlerin dışında gelmeyenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu bilmemiz gerekiyor. Amacımız buraya herkese tanıtmak ve yurt dışına açılmak. Şehir merkezine yakın olması bizim için önemli bir avantaj. Tarihi destanın yazıldığı bu tarihi mekan üzerindeki milli park projesini tamamlayınca gelecek nesillere önemli bir miras bırakmış olacağız. Belki şimdiki nesil farkında değil ama yapılacak olan projelerden sonra atalarımızın fedakarlıklarını gençlerimiz daha iyi anlamış olacak. Allahuekber Dağı'nda yazılan destan ile burası aynı duyguyu bünyesinde barındırıyor. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı arasında kurulacak turizm köprüsü bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısını önemli ölçüde artıracak."

Kaynak: AA