Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehir'de

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Şeker sanayimiz ne yazık ki dünya şartlarının da etkisiyle, özellikle şeker pancarı ve şeker kamışı arasındaki rekabet nedeniyle aynı gelişim çizgisini maalesef gösteremedi" dedi.

Avcı, Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası'ndaki yeni dönem pancar alım töreninde yaptığı konuşmada, geçmişte tarım sektöründe en fazla istihdam ve gelir oluşturan, yan sektörlere de büyük katkısı olan şeker pancarı sektörünün Eskişehir'in 171 köyünde binlerce ailenin iş ve ekmek kapısı olduğunu söyledi.

Eskişehir'in sosyo-ekonomik dinamizmine sadece sanayi, ticaret, ileri teknoloji, turizm ve eğitim gibi sektörlerin değil genel anlamda tarım sektörünün de çok önemli bir katkı sağladığını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"142 bin 700 dekarlık ekim alanında 870 bin ton şeker pancarı üretimiyle ülkemizin önde gelen şeker depolarından biri de ne mutlu ki şehrimizde bulunuyor. Toprağı emekle işleyen çiftçilerimize, hem Eskişehir'e hem de ülke ekonomisine sağladıkları katma değer için şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca hepimiz biliyoruz ki tüm tatlar içinde en fazla rağbet göreni bu tatlıdır. Şeker tadında olan, şeker içeren herşey için 'tatlı' sıfatını kullanıyoruz. Umarız 2013-2014 sezonunda da şeker tadında bir pancar alımı gerçekleşir. Hepimizin ağzında güzel bir tat bırakır. Hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

-"Geçici işçi kardeşlerimizin sorunlarını biliyoruz"

Avcı, Eskişehir'deki şeker fabrikasının 80 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çocukluğumuzda 'Eskişehir' denince ilk olarak 3 büyük müessese akla gelirdi. Hava ikmal veya tayyara, cer ya da şimdiki adıyla TÜLOMSAŞ bir de şeker fabrikası. 80 yıl içinde tayyarenin nereden gelip nereye gittiğini biraz önce de duyduk ve gördük. O günkü pırpırların yerini bugün süpersonik jet uçaklarımız aldı. Cer atölyesi de buharlı lokomotiften elektrikli dizel lokomotifler üreten bir sektöre dönüştü. Dünyaya elektrikli dizel lokomotifler üreten övünç kaynağı bir sektöre dönüştü. Şeker sanayimiz ne yazık ki dünya şartlarının da etkisiyle özellikle şeker pancarı ve şeker kamışı arasındaki rekabet nedeniyle aynı gelişim çizgisini maalesef gösteremedi. Dolayısıyla şimdi bu özelleştirme veya yeniden düzenlemeler, dünyadaki rekabetle paralel yürüyen o rasyonalite içinde yürütülmeye çalışılan düzenlemeler. Bunların bir kısmı en azından kısa vadede bize biraz olumsuz izlenme bırakabilir bunun da farkındayım. Zaten daha önceki görüşmelerimizde de özellikle kampanya döneminde çalışan geçici işçi kardeşlerimizle yaptığımız görüşmelerde onların kadro taleplerini de diğer özlük haklarına ilişkin taleplerini de biliyorum. Dolayısıyla bu talep ve beklentileri de en rasyonel biçimde çözmek için biz de elimizden geleni yaparız ama buradaki en rasyonel yanı en hesaplı sözcüğün altını özellikle çizmek istiyorum. Sayın Başbakanımızın sık sık vurguladığı gibi bir ilkemiz var o da yapamayacağımız işlerin sözünü vermeyeceğiz ama sözünü verdiğimiz işlerin de gereğini yerine getireceğiz. Benim şimdi burada verdiğim söz, bu konuda çalışma sözü. Neticeyi alıp alamayacağımızı bilemiyorum ama en azından sorunları biliyoruz. Özellikle geçici işçi kardeşlerimizin sorunlarını biliyoruz. Bu sorunların çözüm yolları konusunda da bir altyapı var dolayısıyla elimizden gelini yapacağımızı söyleyebilirim."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da 1'nci Dünya Savaşı sonrasında küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin kalkınma hamleleri olarak Anadolu'nun bereketli topraklarında sanayileşmeye başladığını bildirdi.

Tuna, Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası'nın 5 Aralık 1933 itibariyle işletmeye açıldığın hatırlatarak, "Cumhuriyetin geleceği için umut kapılarını açık tutan kuruluşlarımız arasındadır. İstihdam kaynağı olması ve üretim kapasitesi ile bölge kalkınmasında önemli bir yeri olan şeker fabrikasını bugünlere taşıyanları tebrik ediyorum" diye konuştu.

Programda, fabrika müdürü Satılmış Kavuncuoğlu, Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hali Ünal ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Cengiz Ünder de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Eskişehir'de ilk pancarı üreten çiftçi Selahattin Altın'a gübre sulama tankı hediye etti. Daha sonra beraberindeki heyetle yeni sezonun açılış kurdelesini kesen Avcı, ilk üretilen pancarı tartarak kantar faturasına imza attı.

Etkinliğe, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, fabrika çalışanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Kaynak: AA