Dersleri Can Kulağıyla Dinlesinler Diye

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Gökhan Akbulut, işitme kaybının erken dönemde teşhisinin rehabilitasyon ile tedavide başarı oranını yükselttiğini belirterek, yılda 10 bine yakın çocuğu işitme tarama muayenesinden geçirdiklerini bildirdi.

Başhekim Prof. Dr. Gökhan Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alsancak Garı yanındaki tarihi binada hizmet veren Çocuk İşitme Değerlendirme ve Ergen Merkezi'nin referans merkez haline geldiğini, üniversite hastanelerinden de hasta sevki kabul ettiklerini belirtti.

Merkezin üçüncü basamak işitme değerlendirme ve ergen sağlığı açısından Türkiye'de ilke imza attığını, esas amaçlarının daha çok insana erken dönemde ulaşmak olduğunu dile getiren Akbulut, Türkiye'de işitme engelli hastalarının büyük çoğunluğunun 10 yaşın altında olduğuna dikkati çekti.

İşitme kaybını erken dönemde teşhis etmeyi amaçladıklarını dile getiren Gökhan Akbulut, erken rehabilitasyon ile tedavide başarı oranının yükseldiğini anlattı. Akbulut, merkezde yılda 10 bine yakın çocuğa tarama testi uyguladıklarını dile getirdi.

-Yılda 10 bine yakın hasta başvuruyor

Merkezin Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Gül Caner Mercan, Türkiye'de 2005 yılında yeni doğanlara yönelik işitme taraması başlatıldığını, 2008 yılından bu yana da işitme programının Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Tarama testiyle beraber 1 aylık bebeğe dahi tanı konulduğuna işaret eden Mercan, bebeğin 6 aylık olana kadar işitme cihazı kullanabileceğini, cihazdan fayda görmeyen çocuklara da biyonik kulak takılabileceğini anlattı.

-Derslerdeki başarıyı da etkiliyor

Ailenin işitme konusunda çocuğunu iyi gözlemlemesi gerektiğini söyleyen Mercan, "Eğer çocuk televizyonu yakından ve yüksek sesle izliyorsa, dikkatini toplamakta güçlük çekiyorsa işitme konusunda sorun yaşıyor olabilir" diye konuştu.

İşitme sorununun okulda ders başarısını etkilediğini dile getiren Gül Caner Mercan, şöyle konuştu:

"Erken bir yaşta başlayan işitme kaybı söz konusu ile çocukta konuşma da gelişmiyor. Orta derecede işitme kaybında ise bazı kelimeler düzgün söylenemez. Birçok aile bu nedenle çocuğun zekasında sorun olduğunu düşünebilir. İşitme testi yaptırmak kimsenin aklına gelmiyor, çocuğun zekasında ya da gözünde problem olduğu düşünülüyor. Çocuklar dersi anlamayınca aile ilk iş olarak göz doktoruna götürüyor, ancak işitme testi de yaptırmak gerekiyor. Öğretmenlere bu konuda büyük görev düşüyor. Dikkatli bir öğretmen, ailenin fark edemediği işitme kaybını anlayabilir."

İşitme kaybı nedeniyle çocukların ders sırasında dikkatinin dağıldığını vurgulayan Gül Caner Mercan, bu konuda sorun yaşayan çocuğun hiperaktiviteye de yatkın olduğunu belirtti.

Gül Caner Mercan, sosyal yaşamın yanı sıra okuldaki başarısını da arttırmak için ailelerin çocuklarını işitme taramasından geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA