''Kara Toprak'' Bu Yıl Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Kars'ta hasat döneminin sonuna gelen çiftçiler, etkili olan yağış ve uygulanan doğru tarım metotlarıyla bu yıl topraktan istedikleri oranda verim elde etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tarımsal anlamda verimli topraklara sahip olduğunu, en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle topraktan fazla verim alamadıklarına dikkati çeken Düzgün, bu yıl tarımsal alanda geçen yıla oranla yüzde 40-45 oranında artış yaşandığını gözlemlediklerini ifade ederek, "Hasat mevsiminden önce yağan yağmur, çiftçimizin topraktan daha fazla verim almasını sağladı. Aynı zamanda uygulanan doğru politikalar sonucu geçen yıla oranla daha fazla verim aldık'' dedi.

Düzgün, hasat döneminde bölgede en fazla endüstriyel, bağ bahçe ve yem bitkisi yetiştirildiğini belirtti.

Hasat döneminin kısa bir süre önce sona erdiğini, tarım arazisi fazla olan üreticilerin bir kısmının işlerine devam ettiğine değinen Düzgün, bu yıl üreticilerin 42 bin 930 dekar alanda 234 bin 577 ton fiğ yetiştirdiklerine dikkati çekti.

En fazla verimi fiğden aldıklarını anlatan Düzgün, "Öte yandan yine 42 bin 930 dekar alandan 17 bin 812 dane fiğ, 121 bin 520 dekar alandan 159 bin 622 ton korunga, 7 bin 630 dekar alandan 17 bin 244 ton yonca, 642 bin 914 dekar alandan 110 bin ton buğday, 527 bin 795 dekar alandan 90 bin ton arpa ve 12 bin dekar alandan 48 bin ton mısır alındı'' diye konuştu.

-''Hasat dönemi çok verimli geçti''

Arpaçay ilçesine bağlı Büyükçatma köyünde çiftçilik yapan Ramazan Aşık Harman da geçen yıl etkili olan kötü iklim koşullarından dolayı iyi verim elde edemediklerini söyledi.

Bu yılın kendileri açısından bereketli geçtiğini ifade eden Harman, ''Kara toprak bu yıl yüzümüzü güldürdü. Emeğimizin karşılığını alabildik. Elde ettiğimiz arpa ve buğdaylarımızı evimizin önünde bulunan tahıl çukurlarında ve ambarlarımızda saklıyoruz'' dedi.

Çiftçilerden Burhanettin Öztürk ise artık hasat döneminin sonuna geldiklerini ifade ederek, yem bitkileri açısından verimli dönemin yaşandığını bildirdi.

Öztürk, korunga ve fiğ ihtiyaçlarını fazlasıyla karşıladıklarına dikkati çekerek, bu yıl saman fiyatlarının da düşük olacağına inandığını kaydetti.

Kaynak: AA