Çocuklarınızı Okul Hastalıklarından El Hijyeni İle Koruyun

Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Şirin Elmi, "Okul gibi kalabalık ortamlarda el hijyenine dikkat edilmez ise çocuklar grip, Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalık riskleri ile karşı karşıya kalıyor" dedi.

Elmi, yaptığı yazılı açıklamada, temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma bulunduğunu belirtti.

Grip, sarılık, ishal yapan etkenlerin, bağırsak parazitleri eller aracılığı ile ağıza, oradan da vücuda yayılabildiğini anlatan Elmi, çocukların vücut dirençlerinin daha zayıf olduğunu, bu nedenle daha kolay hasta olduklarını kaydetti.

Çocukların özellikle tuvaletten sonra ellerini yıkamaması nedeniyle silgi ve kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikrop transferi olabileceğini vurgulayan Elmi, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikropların eller aracılığıyla vücuda alınabilecğini dile getirdi.

Elmi, şunları kaydetti:

"Okul gibi kalabalık ortamlarda el hijyenine dikkat edilmez ise çocuklar grip, Hepatit A ve bağırsak enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalık riskleri ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle çocukluk döneminden itibaren temizlik bilinci oluşturmak çok önemlidir. Çocuklara hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmeli, özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir"

Elmi, elleri özellikle yemek öncesi ve sonrasında, tuvalet öncesi ve sonrasında, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra, bozulmuş gıda ve çöplere elle temas ettikten sonra, hapşırma ve öksürme sırasında ağzın elle kapatılmasından sonra, toplu taşıma araçları, para alışverişi, ortak telefon kullanımı, hayvanlarla yakın temas ve okuldan ya da işten eve geldikten sonra yıkanması gerektiğini vurguladı.

Elmi, ellerin ılık su ile iyice köpürtüp en az 30 saniye ovulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA