Yalova'da Bisikletli Buzul Protestosu

Çevreci örgüt Greenpeace üyesi bir grup, Kuzey Kutbu'ndaki buzul erimelerini protestosu etti.

Kuzey Kutbu'ndaki buzul erimelerini protesto etmek isteyen bir grup bisikletli, kent merkezindeki bir akaryakıt istasyonu önünde pankart açtı. Daha sonra yaklaşık 50 bisikletli, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan Greenpeace Yalova Yerel Grubu Koordinatörü Özlem Bayrı, Kuzey Kutbu'nun erimesinin en önemli sebebinin kirli yakıt tüketimi olduğunu belirtti.

Kuzey Kutbu'ndaki buzulların küresel iklimi dengede tutmakta hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bayrı, şunları kaydetti:

"Buzullar rekor hızla erirken, bazı petrol şirketleri bunu bir uyarı yerine kazanç fırsatı olarak görüyor. Kuzey Kutbu'nun eriyen alanlarında petrol arama faaliyetleri için milyarlarca dolar harcayan petrol şirketi, geçtiğimiz yılı hatalar ve kazalarla geçirdi, buna rağmen arama çalışmalarından vazgeçmedi. Olası bir petrol sızıntısında Kuzey Kutbu'nun zorlu ve hassas yapısının temizlenmesi imkansız. Sadece 3 yıl yetecek bir petrol rezervi için gezegenimizin en narin ve el değmemiş bölgelerinde risk alınmasına seyirci kalamayız."

Kuzey Kutbu'nu korumak için bugün Türkiye'de yaklaşık 400 kişinin bisiklet sürdüğünü dile getiren Bayrı, İstanbul, İçel, Eskişehir ve Yalova'da da düzenlenen etkinliğin, Kuzey Kutbu'ndaki buzulların yüzde 75'inin yok olmasına dikkati çekmek için dünya çapında 36 ülke ve 106 şehirde 14 bin kişinin katılımıyla eş zamanlı yapıldığını söyledi.

Kaynak: AA