CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Özgürlük ve demokrasi ile yeni bir kalkınma hamlesinin başlatılacağı bir döneme ihtiyaç var. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. devrimi olacak, bunu da yine CHP yapacak" dedi.

Dikili ilçesi Atatürk Meydanı'ndaki açık hava söyleşisine katılan Oran, konuşmasında, Cumhuriyeti kurulduğu yıllarda başlatılan kalkınma hamlesinin, günümüzde özelleştirme ve üretimden uzaklaşmayla sonlandırılmakta olduğunu iddia etti.

Türkiye'de birinci devrimin cumhuriyetin ilanı, ikinci devriminse CHP'nin kurulması ve demokrasiye geçiş olduğunu ifade eden Oran, şunları söyledi:

"90 yıllık tarihimize baktığımız zaman üçüncü devrim de sosyal demokrasidir. Sosyal demokrasi, eşitlik, özgürlük, emeğin en yüce değer olması, emeğin örgütlenebilmesi, insan haklarının korunmasıdır. Bu devrimi de yine CHP, rahmetli Bülent Ecevit zamanında yapmıştır. Şimdi sıra 4. devrimde, özgürlüklerin genişletilmesinde, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla herkes için eşit ve adil çalıştırılmasında. Kim yapacak bunu, Recep Tayip Erdoğan mı yapacak, AK Parti mi yapacak? Bunu, yine CHP yapacak. Özgürlük ve demokrasi ile yeni bir kalkınma hamlesinin başlatılacağı bir döneme ihtiyaç var. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. devrimi olacak, bunu da yine CHP yapacak."

Oran, CHP'nin, son değişiklikle hiçbir siyasi partinin uygulayamayacağı, aklından dahi geçiremeyeceği demokratik bir tüzüğe sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bugün, CHP'de parti meclisini, genel başkan değil, delegeler, il ve ilçe yönetimlerini parti üyeleri belirliyor. Önümüzdeki ilk genel seçimlerde milletvekili adaylarını, ön seçimle üyelerimiz belirleyecek. Bu yerel seçimlerde de, aramızda çok tartışmış olmamıza, seçim takviminin erken olması nedeniyle merkez belirlesin denmesine rağmen örgütün eğilimi alınıyor, halkın nabzı tutuluyor ve ortak akılla en doğru karar verilmeye çalışılıyor. AK Parti, geçen milletvekilliği seçimlerinde sandığı koydu ama 550 milletvekilinin içinden bir tanesi bile orada çıkan sonuçlara göre konulmamış."

12 Eylül askeri darbesinin tarihte kara bir leke olduğunu ifade eden Oran, son günlerde polisin göstericilere karşı tutumunun darbe dönemlerinde yaşanmadığını öne sürerek, Başbakan'ı eleştirdi.

Anayasa Komisyonu çalışmalarına da değinen Oran, "Komisyona sürekli bir şeyler dikta ediliyor. Sonunda da başkanlığı dikta etti, işi bitirdi. Şimdi sen yeni bir anayasadan bahsedeceksin, başkanlık sistemini şart koşacaksın. Biz CHP olarak onlarca kanun teklifleri verdik, adaylar belirlenirken halkın iradesi tecil etsin, barajı kaldıralım, hiçbirisini kabul etmiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA