Altın Koza Heyecanı Başlıyor

ADANA - ANIL BAĞRIK - Adını Çukurova'nın simgesi pamuktan alan ''Uluslararası Altın Koza Film Festivali'' 16-22 Eylül'de 20. kez sinemaseverlerle buluşacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ilki Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde 1969 yılında ''Adana Altın Koza Film ve Sanat Şenliği'' adıyla yapılan festival, 1973 yılına kadar 5 kez düzenlenerek Türk sinemasında önemli bir noktaya geldi.

Daha sonra ise ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 18 yıl boyunca ara verilen, 1992 yılından itibaren ise ''Altın Koza Film ve Sanat Festivali'' adıyla tekrar düzenlenmeye başlayan etkinlik, 1998'de Adana-Ceyhan, 1999'da ise Marmara depremleri nedeniyle yapılmadı.

7 yıl aranın ardından 2005 yılında ''Altın Koza Film ve Sanat Festivali'' adıyla tekrar hayata geçen festival, 2009 yılında ise şu anki ''Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'' adını aldı.

44 yıl önce başlamasına rağmen verilen aralar nedeniyle bu yıl 20'incisi düzenlenecek olan festival 16-22 Eylül'de Türk sinemasının birbirinden değerli sanatçılarının Adanalılarla buluşmasını sağlayacak.

-"Dört yapraklı yonca''lı açılış

Festival 16 Eylül akşamı yapılacak törenle açılacak ve Türk sinemasının "dört yapraklı yoncası" olarak anılan Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın'ın buluşmasına sahne olacak.

Merkez Park Amfi Tiyatro'da gerçekleştirilecek açılış töreninde şarkıcı Göksel de Türk filmlerinin müziklerinden seçtiği repertuvarla konuklara farklı bir gece yaşatacak.

Altın Koza'nın bir klasiği haline gelen Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise bu yıl Çolpan İlhan, İzzet Günay, Demir Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı'ya 19 Eylül'de yapılacak törenle takdim edilecek.

-12 film en iyi olmak için yarışacak

Türkiye ile dünyadan kısa ve uzun metraj filmlerle belgesellerin sanatseverlerin beğenisine sunulacağı Altın Koza'da toplam 215 film, 450 gösterimle izleyicilerin karşısına çıkacak.

Festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması iddialı yapımların çekişmesine sahne olacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finalist filmler şöyle:

''Çanakkale Yolun Sonu / Yönetmen: Mustafa Kemal Uzun, Daire / Yönetmen: Atıl İnaç, Eve Dönüş Sarıkamış 1915 / Yönetmen: Alphan Eşeli, Gözümün Nuru / Yönetmen: Hakkı Kurtuluş-Melik Saraçoğlu, Hadi Baba Gene Yap / Yönetmen: Emre Yalgın, Hayat Boyu / Yönetmen: Aslı Özge, Jin / Yönetmen: Reha Erdem, Köksüz / Yönetmen: Deniz Akçay Katıksız, Lal / Yönetmen: Semir Aslanyürek, Soğuk / Yönetmen: Uğur Yücel, Yarım Kalan Mucize / Yönetmen: Biket İlhan, Yozgat Blues / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun''

Başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst'un yapacağı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural görev yapacak.

''En iyi film'' seçilecek eserin 350 bin liralık ödülün sahibi olacağı yarışmada tüm kategorilerde ise toplam 630 bin lira ödül dağıtılacak.

Yarışma kapsamında verilecek diğer ödüller şöyle:

''Yılmaz Güney Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 75 bin lira, Adana İzleyici Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 50 bin lira, En İyi Senaryo Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 20 bin lira, En İyi Müzik Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 15 bin lira, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 15 bin lira, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira, En İyi Kurgu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli ve 10 bin lira, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli, Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Altın Koza Heykeli.''

Festival kapsamında ayrıca Sinema Yazarları Derneği En İyi Film Ödülü ile Film Yönetmenleri Derneği jüri ödülü de verilecek. Tüm ödüller 21 Eylül gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Bu yıl dünya sineması bölümünde çeşitli festivallerden ödülle dönmüş pek çok eser de Türkiye prömiyerini yapacak. Atölye, söyleşi ve konserlerin de düzenleneceği festivalde "Hababam Sınıfı" da özel bir sergiyle hatırlanacak.

Altın Koza kapsamında ayrıca, 18 Eylül'de Sinema Dayanışma Gecesi düzenlenecek, 20 Eylül 'de Sevgi Korteji'nde sanatçılar halkı selamlayacak.

Kaynak: AA