15 Eylül Dünya Lenfoma Günü

ANTALYA - Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, "Lenfoma erken teşhis ile tedavisi yüksek oranda mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa kısa süre içinde ölümcül hale gelebilir" dedi.

Kurtoğlu, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, lenfomanın lenf bezi dokusundan ve lenfositlerden kaynaklanan bir kanser tipi olduğunu belirtti.

Hastalığın çoğu zaman boyun bölgesinde, koltuk altında veya kasıklarda oluşan ağrısız bezeler, gece terlemesi, sebebi bilinmeyen ve düşmeyen ateş gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkati çeken Kurtoğlu, tanının erken konulması ve gerekli tedavinin uygulanması halinde yüksek oranda iyileşmenin sağlanabildiğini ifade eti. Kurtoğlu, hastalığın hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebildiğini kaydetti.

Lenfomanın başlıca sebebinin bağışıklık sistemini zayıflatan kimyasal maddelere maruz kalmak olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, tedavisinde kemoterapi ya da radyoterapinin kullanıldığını, uygulanan tedaviye yanıt alamayan ya da tekrarlayan hastalarda ise yüksek doz kemoterapi eşliğinde kök hücre naklinin yapılabileceğini ifade etti.

Hastalıkta erken teşhisin önemine değinen Kurtoğlu, şöyle devam etti:

"Lenfoma erken teşhis ile tedavisi yüksek oranda mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa kısa süre içinde ölümcül hale gelebilir. Bu nedenle kanser ile mücadelede ilk adım toplumu kansere karşı bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmaktır. Hayatımıza giren kanserojen maddelerin azaltılması ve kanser bulgularının bilinmesiyle erken tedavinin başlatılması önemlidir."

Kaynak: AA