Trabzon'da Kanser Tarama Çalışmaları

TRABZON - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Yomra'da üç hafta süreyle mobil kanser tarama cihazı ile tarama yapılacağını bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığına dikkati çekti.

Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için bilgilendirme yapmak amacıyla tarama programları gerçekleştirildiğini ifade eden Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin yaptığı protokol çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarda ise rahim ağzı kanseri tarama programanın yapılmasına başlandığını belirtti.

Bu bağlamda ilk tarama programına 8 Nisan 2013'de Şalpazarı ilçesinden başlandığını kaydeden Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Şalpazarı'nı takiben tarama programına Tonya, Düzköy ve Maçka ilçesi ile devam edilmiştir. Şu ana kadar 4 ilçede yapılan taramalarda yaklaşık bin 200 kişiye meme kanseri, yaklaşık bin kişiye de rahim ağzı kanseri taraması yapılmıştır. Kanser tarama programına 16 Eylül'de Yomra ilçesinden tekrar başlanmış olacak. Üç hafta süreyle Yomra'da mobil kanser tarama cihazı ile taramalarımız devam edecektir. 16 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında Yomra Toplum Sağlığı Merkezi bahçesinde yapılacak olan kanser tarama programına tüm Yomra halkımız davetlidir."

Kaynak: AA