Özel Gökçeada Rum İlkokulunda Yarım Asır Sonra Ders Zili Heyecanı

ÇANAKKALE - BURAK AKAY - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 1951'de kurulan ve 1964'te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yeniden ders zili çalacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi Üyesi Pandeli Laki Vingas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun yarım asır sonra pazartesi günü açılacağını, bunun çok sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

Okulun açılması için büyük uğraşlar verdiklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da önemli bir adım atıldığını ifade eden Vingas, "Bu, cemaatimizin ilk defa soylarının devamı ve sürekliliği için attığı bir adımın, bir yatırımın ispatıdır" dedi.

Eğitim öğretime 4 öğrenciyle başlayacak okulun açılışının yapılacağı pazartesi günü adada festival olduğunu belirten Vingas, "Açılış da festivalle birlikte gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Uzun yıllardır okulun geri alınması için mücadale verildiğini dile getiren Vingas, bu açılışın Gökçeada'da bir "eşik noktası" olduğunu belirtti.

Söz konusu gelişmenin, Gökçeada'nın geleceği açısından da çok önemli olduğunu dile getiren Pandeli Laki Vingas, şöyle konuştu:

"Bu iş gerçekten çok önemli. Gerek cemaatimiz, gerekse adadaki vatandaşlar için ayrıca bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Bu, cemaatimizin ilk defa soylarının devamı ve sürekliliği için attığı bir adımın, bir yatırımın ispatıdır."

Eski ismi Aya Todori İlk Mektebi olan Özel Gökçeada Rum İlkokulunun müdürlüğünü, ailesi halen Gökçeada'daki Zeytinli köyünde yaşayan Paraskevi Berber yapacak.

Okul; 3 öğretmen ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan, Türkçe öğretmenliği görevini de yapacak bir de müdür yardımcısı ile eğitim öğretime başlayacak.

İlçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli köyünde 1951'de eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteği doğrultusunda kapatılmıştı.

Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı tarafından geçen yıl ağustos ayında onarılan okulun yeniden eğitim-öğretime başlaması için yapılan başvuru, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmıştı.

Kaynak: AA