Türkiye'nin 2. Jeoparkı Bitlis'e Yapılacak

BİTLİS - Bitlis Valiliğince yürütülen proje kapsamında Tatvan ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut kalderasına Türkiye'nin 2. jeoparkı yapılacak.

Vali Veysel Yurdakul, gazetecilere yaptığı açıklamada, Manisa'nın Kula ilçesindeki jeoparktan sonra ikincisini Nemrut'a yapacaklarını söyledi.

İtalya'nın Palinuro kentinde geçen hafta Avrupa ölçeğinde yapılan Jeopark Projesi'nin toplantısına katıldıklarını ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu:

"Jeopark, dünyadaki yükselen turizm alanlarından biridir. Yayla, resort ve kış turizmi gibi jeopark turizmi de son dönemde ligi görüyor. Özellikle jeolojik oluşumların olduğu yerler dünyadaki belli kültürlü ve bilinçli turistler tarafından ilgi çekiyor. Bunun dünya ve Avrupa ölçeğinde bir networku var. İtalya'daki toplantıda bu işin başındaki Yunanistanlı değerli bilim adamı ile görüştük. Bitlis'in bu ağa katılması gerektiğini söyledik. Çünkü kaliteli, paralı, yeme, içmeye meraklı zengin turistlerin bölgemize gelmesi söz konusu olacak. Projenin hayata geçmesi 4-5 yıllık bir zaman alacak diye düşünüyoruz."

Nemrut kalderasında sıcak suyun olması ve yanardağ olmasının büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Yurdakul, "İtalya'daki toplantı sırasında yapılan sunumlarda oradaki jeopark bölgelerini görme fırsatı bulduk. Bizden iyi olanlar ve kötü durumda olanlar var. Yanardağ olması, bölgede sıcak su olması, soğuk ve sıcak göllerin bulunması bizim elimizi güçlendiren unsurlar oldu" dedi.

Kaynak: AA