Kuşadası Belediyesi'nde Yolsuzluk İddialarına İlişkin Dava

İZMİR - Kuşadası Belediyesi'nde yolsuzluk iddialarına ilişkin davada, Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün'ün de aralarında bulunduğu 25 sanık beraat etti.

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "örgüt üyesi olmak", "edimin ifasına fesat karıştırmak", "ihaleye fesat karıştırmak", "kamu zararına dolandırıcılık", "rüşvet ve irtikap" suçlarından yargılanan Kuşadası Belediye Başkanı Altungün, başkan yardımcıları Erdoğan Uyan, Mehmet Zeki Fidandal ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen'in aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanıktan 11'i ve avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı Ömer Faruk Ceylan, ihaleye fesat karıştırıldığına ilişkin, kamu zararının oluşup oluşmadığının sorulduğu Gaziemir, Kuşadası, Karabağlar, Balçova,Marmaris ve Silivri Belediyelerinden gelen yazıda, herhangi bir kamu zararının oluşmadığının belirtildiğini söyledi.

Mütalaa veren Cumhuriyet savcısı, tüm sanıkların örgüt suçundan beraatına karar verilmesini talep ederken, sanıklar Mehmet Hulusi Gülşen, Mehmet Zeki Fidandal, Nuri Batihan ve Ozan Üzümcü'nün "Görevi kötüye kullanma", "İhaleye fesat karıştırma" ve 'İrtikap" suçlarından cezalandırılmasını istedi.

-Sanıklar beraat talep etti

Belediye Başkanı Altungün ve başkan yardımcısı Erdoğan Uyan, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraat talep etti.

Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülşen ise iddia makamının mütalaasına katılmadığını, ihale komisyonunda herhangi bir görevinin bulunmadığını, böyle bir suça karışmış olmasının mümkün olmadığını öne sürerek, "Bu olaylardan sonra Sayıştay ve Mülkiye müfetişleri ilgili belediyelerde denetim yaptı. Herhangi bir suç unsurunu bulamadı. Mevzuata ve kanunlara çok bağlıyım. Beraatımı istiyorum"dedi.

Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Fidandal da mevzuata çok bağlı olduğunu, görevini kötüye kullanma gibi bir suçlamayı kesinlikle kabul etmediğini ifade ederek, "Silivri belediyesinde böyle bir ihale olmamıştır. Olmayan ihaleden dolayı hakkımda dava açılıp, cezalandırılmam isteniyor. 20 yıldır başkan yardımcılığı yapıyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı Ömer Faruk Ceylan, karar için verdiği aranın ardından, tüm sanıkların bütün suçlardan beraatına karar verdiklerini bildirdi.

Kararın açıklanmasının ardından, bazı sanıklar birbirlerine sarılıp kararı kutladı.

-"Kafamızı bulandıran dava mutlu bitti"

Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün, gazetecilere yaptığı açıklamada, beraat etmelerinin kendileri için büyük mutluluk olduğunu, mahkemece aklandıklarını dile getirerek, "Bundan sonra durmak yok yola devam. Kafamızı bulandıran dava mutlu bitti. Seçimlere tüm hızımla hazırlanacağım. Başkan yardımcılarımla aklandık. Rakiplerimiz buna sevinmeyecek" dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine 2011 Mayıs ayında İzmir Büyükşehir, Karabağlar ve Kuşadası Belediyelerine yönelik yolsuzluk iddialarına ilişkin operasyon düzenlemişti. Operasyon kapsamında açılan davada, bazı dosyalar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili iddiaların yer aldığı dosyalardan ayrılmıştı.

Kuşadası Belediye Başkanı Altungün, başkan yardımcısı Uyan ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Gülşen'in aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında, Kuşadası Belediyesi'nin evsel atık ve çöplerin toplanması, Karabağlar Belediyesinin güvenlik, etkinliklerin duyurulması, personele öğle yemeği verilmesi, Gaziemir Belediyesi'nin temizlik, katı atıkların toplanması ve nakli, Narlıdere Belediyesi'nin ise yemek ihalesine fesat karıştırma suçlamalarıyla 7-12 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Kaynak: AA