Kesimhanelerde Önlemler Arttı

Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan kesimhanelerde kesim yapılacak olan hayvanlar kesimden önce ve sonra veteriner kontrolünden geçirilerecek.

Kesimhanelerde Önlemler Arttı
‘Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik’ gereği kesilecek hayvanların 80 il ile beraberinde Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler tarafından kesim öncesi ve kesim sonrası denetime tabi tutulacağı açıklandı.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre kesilecek olan hayvanların antremortem- postmortem gibi muayeneleri titizlikle yapılarak sağlıklı et ve et ürünleri üretilmesine katkıda bulunmak için böyle bir önlemin alındığı ifade edildi. Ayrıca mezbahalarda görevlendirilen resmi veteriner hekimler, mezbahalara gelen salgın ve bulaşıcı hastalık taşıyan hayvanları tespit edeceği öğrenildi. Bu yöntemle ülkemizdeki hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelenin etkin bir şekilde yapılması planlanırken zoonoz yani insandan-hayvana, hayvandan-insana bulaşabilen brusella, tuberküloz gibi hastalıkların kontrolüne katkı sağlayarak, toplum sağlığına da katkıda bulunulacağı belirtildi.

Mezbahalara ve ruhsatlı kesimhanelere gelen erkek kasaplık hayvanlar ile ekonomik ömrünü tamamlamış ve veteriner hekim raporu ile damızlık olarak kullanılamayacağına karar verilmiş olan dişi hayvanların insan gıdası olarak tüketiminde sakınca olmayan ayak kırıkları, mastitis gibi durumlarda kesime tabi tutulacağı vurgulandı.
Kaynak: İHA