Güzelbahçe'nin Tarihi Kitaplaştı

Güzelbahçe'nin tarih öncesinden günümüze tarihini anlatan “Güzelbahçe Tarihi” piyasaya çıktı.

Güzelbahçe'nin Tarihi Kitaplaştı
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Berber ve kent tarihi araştırmacısı Serhan Kemal Saygı ile birlikte iki yılı aşkın süredir üzerinde çalıştıkları “Güzelbahçe Tarihi” adlı kitabın tanıtım için kokteyl düzenlendi.

Kokteyle, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Eski Güzelbahçe Kaymakamı ve Kütahya Vali Yardımcısı Haluk Saygı, CHP İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Ednan Arslan, İl Genel Meclis Üyesi Emre Özer, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Türkiye'de yerel yönetimler, kurulmaya başladıkları Tanzimat döneminden beri halka fiziki hizmetler verdiğini belirterek, “Belediyelerin görevleri sadece çöp toplamak, park yapmak, su götürmek, kanal döşemek, dereleri ıslah etmek ve yol açmak değildir. Teknolojik gelişmelerin hızla değiştirdiği bir dünyada, insanımızın çeşitlenip çoğalan taleplerini görmezden gelmek mümkün değil. İnsan odaklı siyaset üreten sosyal demokrat bir belediye olarak, yaşadığı doğal ve tarihi çevrenin farkına vararak Güzelbahçe ile bütünleşmek isteyen vatandaşlarımızı çok önemsiyoruz. Yerel yönetimlerin toplantılar düzenlemek, müzeler açmak, yayınlar yapmak suretiyle kentlerini ulusal ve uluslar arası ölçekte tanıtmak ve seçmenlerinde 'kentlilik bilinci ve koruma kültürü' oluşturmak için yarıştıkları bir süreçte piyasaya çıkardığımız 'Tarih öncesinden günümüze- Güzelbahçe Tarihi' kitabımızla önemli bir adım atmış oluyoruz. Bu kitap aynı zamanda Güzelbahçe Belediyesi Kültür Yayınları'nın ilk kitabıdır” dedi.

İKİ YIL ARAŞTIRMA YAPILDI
164 sayfadan oluşan tarih kitabının tanıtım töreninde konuşan Prof. Dr. Engin Berber, “Bir yerel tarih çalışması olan kitabımızın boşluk doldurduğunu düşünüyorum. Bir kent veya bölgenin insanlarını, doğup büyüdükleri veya doydukları çevre ve maddi kültür egeleriyle buluşturan yerel tarih çalışmaları, hakkıyla yapıldığında, daha doğru bir ulusal tarih yazımına hizmet etmektedir. Bu kitabı üretmek için tam iki yılımızı verdik. Ankara'da Cumhuriyet Arşivi, İstanbul'da Osmanlı Arşivi, Atina'da Küçük Asya Araştırmaları Merkezi Arşivi ve İzmir'de Güzelbahçe Belediye Arşivi'nde çalıştık. İzmir Milli Kütüphanede'de ulusal ve yerel gazete koleksiyonlarını taradık. Osmanlıca, Türkçe ve Yunanca yazılmış yüzlerce sayfa belge ve bilgiyi derledik. Bölgesel ve ulusal ölçekte farkındalık yaratacak olan bu ve benzeri girişimlerin, Güzelbahçe'nin köklü geçmişinden süzülen yüklü mirası kıymetlendireceğini düşünüyoruz” dedi.

Kitabın tanıtımının ardından Başkan İnce, Prof. Dr. Berber ve Saygı, kitabı davetlilere imzalayarak hediye etti.
Kaynak: İHA