Barselona'nın Bağımsızlık Talebi

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da, yüz binlerce kişi, İspanyol hükümetinden bağımsızlık talebinde bulundukları gösteride, 400 kilometrelik bir insan zinciri oluşturdu.

Barselona'nın Bağımsızlık Talebi
Sarı tişört giyen ve mavi, kırmızı, sarı renkli “Katalan bayrağı” taşıyan yaklaşık 400 binden fazla kişi göstericiler, şehirler ve köyler boyunca uzanan bir insan zincirine katıldı.

Katalan Milli Günü’nde gerçekleşen gösterideki insan zinciri kuzeydeki Pirene dağlarından güneydeki Valencia şehrine kadar uzandı.

İspanya ekonomisinin beşte birini oluşturan kuzeydoğudaki zengin sanayi bölgesi Katalonya’da resesyon ve kamu harcamalarındaki kesintiler, bağımsızlık taleplerinde artışa neden olmuştu. Son yapılan anketler, Katalonya’daki halkın yüzde 50’ye yakınının bağımsızlık istediğini ortaya koyuyor. Katalanların büyük çoğunluğu, bölgenin bağımsızlığı için referandum yapılmasını talep ediyor.

Başbakan Mariano Rajoy ve Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, bölgeye daha fazla özerk vergilendirme yetkisi verilmesi için görüşmelere hazır olduklarını ifade etmişti.

1989 yılında eski Sovyet cumhuriyetleri, Estonya, Litvanya ve Letonya’da da benzer insan zincirleri oluşturulmuş ve gösteriler sonrası bu ülkeler SSCB’den bağımsızlıklarını kazanmıştı.
Kaynak: İHA