Diyaliz Hastalarına Servis Hizmeti Tıbbi Bir Gereklilik

Türk Böbrek Vakfı, diyaliz hastalarına servis hizmetinin tıbbi bir gereklilik olduğunu açıkladı.

Türk Böbrek Vakfı, geçtiğimiz günlerde kamuoyunda yer alan ‘Diyaliz hastalarının servis mağduriyeti’ haberleriyle ilgili açıklamada bulundu.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Diyaliz hastalarının tedavi edildiği merkezlere servisler aracılığı ile taşınması, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 15.06.2006 ve 23.03.2011 tarihli genelgeleri ile gerekli kılınmıştır. Ayrıca bu hastaların servisler yolu ile evlerinden alınıp evlerine bırakılması tıbbi açıdan da zorunludur” dedi.

Erk, "Haftada 3 kez diyalize girme zorunluluğu hem manevi hem de maddi olarak hastalara büyük yükler getiriyor. Bu durumda hastalara ‘hak’ olarak tanınan servis hizmetinin kaldırılması binlerce diyaliz hastasının hayatını daha da güçleştirecektir" dedi.

Timur Erk, Türkiye'de hemodiyaliz hasta servislerinin bazı bölgelerde nadiren yerel yönetimlerce karşılandığını belirterek, "Buna karşılık ağırlıklı olarak özel diyaliz merkezleri kendi imkanlarıyda karşılarken, kamu hastanelerinin diyaliz merkezlerinde ise farklı kamu kaynakları kullanılabilmektedir. Çok nadir olarak da olsa bazı hastalar ise kendi imkanları ile servis ihtiyacını karşılıyor. Türk Böbrek Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının hasta servisleri de çok zor şartlarda gelen bağış ve yardımlarca karşılanmaya çalışılıyor" dedi.

Timur Erk, Özel Diyaliz Merkezleri maliyetlerinin altında bir fiyatla hizmetlerini sürdürmelerinin mümkün olmadığını belirtirken, "SGK hemodiyaliz hizmet bedellerini güncellemeli ve diyaliz hasta servis bedellerini de ödemelidir" dedi.

Kaynak: İHA