Yozgat’ta Bağ Bozumu Başladı

Yozgat´ta bağ bozumu ile üzümler toplanmaya başlanırken, Pazar bulamayan çiftçiler topladıkları üzümleri pekmez olarak değerlendiriyor.

Yozgat’ta Bağ Bozumu Başladı
Yozgat’ın Lök Köyünde çiftçiler bağ bozumuna başladı.

Sabah erken saatlere bağlarındaki üzümü toplayan köylüler, topladıkları üzümü satamadıkları için pekmez yapıp satıyor. Mevsimi geldiği için bağlarını bozan Lök Köyü çiftçilerden Kemal Ertuğrul, bu yıl mevsimin kurak geçmesinden dolayı üzümde verim düşüklüğü yaşandığını ve üzümlerin küçük kaldığını belirterek, “Bağdan üzümleri toplamaya başladık. Üzümü satamadığımız için pekmez yapıyoruz” dedi.

Şefaatli Karanlıkdere Vadisinden toplandıkları üzümleri pekmez yapan Makbule Şahin pekmezin yapılışını çok zor olduğunu belirterek, “Toplanan üzümlere ilk olarak şırasının içine pekmez toprağı katılıyor, daha sonra ezilerek suyu çıkarılıyor. Daha sonra çıkan su ocak üstünde kazanlar içerisinde kaynatıyoruz ve sonra pekmez haline geliyor bir pekmezin yapımı iki saat sürüyor. Yapılan pekmezi bir kısmını kendimiz için ayırıyoruz bir kısmını ise satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA