"Suriye, Menfaat Savaşlarının Coğrafyası Haline Geldi"

GAZİANTEP - ADEM YILMAZ - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Suriye'nin uluslararası egemen güçlerinin menfaat kavgası haline geldiğini belirtti.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan olayların iyi irdelenmesi ve dikkatli takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaşta Müslüman kanı akmaya devam ettiğini vurgulayan Şahin, "Suriye, uluslararası egemen güçlerin menfaat kavgası haline gelmiş durumda" dedi.

İran'ın Türkiye'nin önünde Şii koridoru oluşturmak istediğini savunan Şahin, şunları kaydetti:

"Bu ülke, Türkiye'nin Ortadoğu'daki nüfuzunun artmasını engelleyerek bunu kullanmak istiyor. Suriye'nin bu hattan kopması halinde İran gücünü kaybedecek. Ortadoğu ülkeleri daha önce İran'a sempatiyle bakıyordu. Bu ülke, Filistin meselesini en güçlü şekilde gündeme getirmiş, İsrail karşıtı tavırlarıyla bölge ülkedeki halklarının sempatisini kazanmıştı. Ancak AK Parti iktidarıyla durum değişti. Türkiye, Ortadoğu meselelerini sadece Filistin ile sınırlı tutmayıp Ortadoğu'nun bütün meselelerini en güçlü şekilde savunmaya başladı.

"

-"Suriye, İran için hayati önem taşıyor"

İran'ın, Şii koridorunu "kamçı" gibi kullanarak İsrail'i tehdit ettiğini ileri süren Şahin, "Suriye halkasının kopması, İran'ın Lübnan ile Hizbullah bağlarının da kopması anlamına geliyor. Bu da bölgede İsrail'e karşı avantajını kaybetmesi anlamına geliyor. Bu açıdan Suriye İran için hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın da sıcak sulara inme hayalinin bulunduğuna dikkati çeken Şahin, bunu fiziki anlamda gerçekleştiremediği için Akdeniz ülkelerinde üstler kurduğunun altını çizdi.

Rusya'nın bu üstler vasıtasıyla politikalarını istediği gibi yönettiğini savunan Şahin, şöyle devam etti:

"Suriye, ABD için de Türkiye'nin zayıflaması ve Ortadoğu'da artan nüfuzunun önüne geçilmesi anlamına geliyor. Suriye, Ortadoğu'daki yıkımın artması ve kargaşa ortamının sömürü haline gelmesi için de önemli bir ülke. Bütün bunlar değerlendirildiğinde Suriye'de huzurun ve istikrarın yakın bir zamanda gelmesini beklemek doğru değil. Ortadoğu'da işler batılıların kontrolünden çıkmıştır. Bölge halkı 100 yıldan beri uyutuldukları bitkisel hayattan uyanmıştır. Lambaya hapsedilen cin uyanmıştır. Birileri Ortadoğu'da akan Müslüman kanı üzerinden sömürü hesapları içinde olabilirler. İnşallah Allah'ın hesabı galip gelecektir."

Kaynak: AA