Somali 'haydi Okula' Kampanyasıyla 1 Milyon Öğrenci Hedefliyor

Somali'de UNICEF önderliğinde başlatılan "Haydi Okula" kampanyası ile 1 milyon çocuğun eğitime kazandırılması hedefleniyor.

Somali Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne dek eğitim sistemine dahil olmayan 16 yaş altı nüfusun yaklaşık dörtte birini, ilk okuldan itibaren örgün eğitimle yetiştirmeyi amaçlıyor.

Başkent Mogadişu'da "Haydi Okula" kampanyasıyla ilgili düzenlenen toplantıda, projenin önemi ve uygulanmasına yönelik atılacak adımlar masaya yatırıldı.

Toplantıya Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Kani Torun da katıldı.

Büyükelçi Torun yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Somalili gençlerin eğitimine yönelik olarak öncelikli programının burslu öğrenim olduğunu belirterek, "Somalili yaklaşık bin öğrenciyi üniversite eğitimi alması için Türkiye'ye gönderdik" dedi.

Türkiye'nin, uzun vadeli olarak da Somali'de yeni okullar inşa ettiğini söyleyen Torun, "Başkent Mogadişu'da üç Türk okulu mevcut. Bunların toplam kapasitesi 2 bin kişi" ifadelerini kullandı.

Ülkede büyükelçiliği bulunan ülkelerin yabancı misyon şeflerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Somali Sağlık, Kalkınma ve Sosyal İşler Bakanı Bakanı Dr. Maryam Kasım ise, "Çocuklar ve gençler bu ülkenin geleceği. Daha iyi bir Somali görmek istiyorsak, hiçbir çocuğu görmezden gelemeyiz, onlardan birine bile arkamızı dönemeyiz. Maalesef her 10 çocuktan 6'sının hiç eğitim almamış olması çok acı verici bir durum" dedi.

Dünyada eğitim düzeyinin en düşük olduğu ülkelerden biri olan Somali'de, okula başlama yaşının yüksek olması ve kız öğrencilerin eğitim imkanı bulamaması da, ülkenin çözmesi gereken sorunlarının başında geliyor.

Mogadişu'daki Mucama Uml Kura okulunun yöneticisi Prof. Muhammed Osman Osable, "Geçtiğimiz günlerde başlatılan kampanya ile, Somali hükümeti önümüzdeki üç yıl boyunca öğrencilerin tüm eğitim masraflarını karşılayacak. Kesinlikle harika ve büyük bir sevinçle karşıladığımız bir proje. Bu zaten, çocukların çatışmalarda ölmesi yerine eğitim sistemine çekilmesi için yapılmaıs gereken bir şeydi. Bu ülkeyi ve halkını, ancak eğitilmiş insanlar kurtarabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Okulun öğrencilerinden Zemzem Muhyiddin Nur ise, "Ülkede eğitim parayla oluyor. Hükümetin üniversite seviyesine kadar tüm eğitimi ücretsiz yapmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA