Kula'nın UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na Dahil Edilmesi

MANİSA - Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, Kula Volkanik Jeoparkı'nın, Avrupa ve UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na dahil edilmesiyle ilgili, "İlçemiz, Kula Volkanik Jeoparkı ile Türkiye'nin potansiyel jeoturizm alanı olma unvanını kazanmıştır" dedi.

Belediye ek hizmet binasında konuyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Kula Belediye Başkanı Aşkın, 2003 yılında yine kendi belediye başkanlığı döneminde kurdukları hayali, 10 yıl sonra gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

5 Eylül'de 12'incisi düzenlenen Avrupa Jeopark Konferansı'nda Uluslararası Jeopark Kalite Sertifikası'nın alındığını hatırlatan Aşkın, Kula Volkanik Jeoparkı'nın, Avrupa Jeoparkları arasında 58 ve UNESCO Global Jeopark Ağı'na üye 96'ncı jeoparkı olarak Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkı olma unvanını kazandığını söyledi.

Aşkın, şöyle konuştu:

"Uluslararası bilgi ve deneyim paylaşımının da bir aracı olan küresel ağda yer almak, Kula bölgesi jeolojik miras öğelerinin, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması bakımından büyük önem taşımaktadır. İlçemiz Kula, volkanik oluşumları, peri bacaları, bazalt sütunları ilkel insan ayak izleri gibi jeolojik miras niteliği taşıyan pek çok yeriyle ayrıca, arkeolojik, ekolojik, kültürel zenginlikleriyle oluşturduğu Kula Volkanik Jeoparkı ile bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak bir örgütlenme olarak hepimizin sahip çıkacağı, Türkiye'nin potansiyel jeoturizm alanı olma unvanını kazanmıştır."

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de Kula'da herkesin bir sorumlulukla üzerini düşen görevi yaparak anlamlı bir sertifikayı, Türkiye'ye kazandırdığını kaydetti.

Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kula Volkanik Jeoparkı'nın Avrupa ve UNESCO Jeoparkı ilan edilmesi ile yeni bir doğa koruma ve alan yönetimi olan jeopark kavramını Türkiye'ye kazandırmış olduk. Bu memleketin dağını taşını bile uluslararası koruma altına alan hükümetimize karşı Gezi Parkı olaylarında 3-5 ağacın kesilmesine bahane ederek linç girişimi başlatanlara hükümetimizi doğa düşmanı ilan edenlere de bence bu güzel çalışma verilecek en güzel cevap olmuştur.

Artık dünya siyasetinde varlığını iyiden iyi hissettiren ülkemiz için, Avrupa ve UNESCO Jeoparklar Ağı gibi uluslararası geniş kabul görmüş bir cemiyet içerisinde yer almak, burada alınan kararlarda söz sahibi olmak milli menfaatlerimizin müdafaası bakımından çok önemli. Sürecin başarıya ulaşması için takipçisi ve destekçisi olacağız."

-"Sorumluluklarımız büyük"

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da Kula Volkanik Jeoparkı'nın, Avrupa ve UNESCO Küresel Jeoparkı ilan edilmesinin sahip olunan değerin hem Avrupa ölçeğinde hem de dünya genelinde tescil edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Jeoparkın tescil edilmiş bir marka değer olduğunu ifade eden Savaş, Manisa'nın "marka kent" olarak Türkiye'deki sınırlı sayıda illerden biri olduğunu belirterek, "Maddi olmayan değerlerimizi de düşündüğümüzde Manisa, turizm olarak değere dönüştürme veya araştırmalar ile toplum tarihine kullanımına sunmamız yönüyle çok çalışma yapmamız gereken önemli bir ilimiz. Sorumluluklarımız büyük. Jeopark, bundan sonraki döneme ilişkin bu tür imkanlar ve yükümlülükler sağlıyor" diye konuştu.

Jeoparkın tescili sonrası, güvenli bir şekilde geliştirilmesi yönünde çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Savaş, Kula ölçeğinde, projeye hem yerel yönetimin hem de genel idarenin taşra örgütlerinin çok ciddi sahiplendiklerini gördüklerini dile getirdi.

Toplantının ardından Vali Savaş ve beraberindekiler, Kula Volkanik Jeopark Ziyaretçi Merkezi'ni gezdi.

Kaynak: AA