Katalonya'da muhtemel tek taraflı bağımsızlık ilanı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Katalonya'nın olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanının hem İspanya hem de Katalonya için ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Margallo, bir düşünce kuruluşunun düzenlediği organizasyonda yaptığı konuşmada, Katalonya'nın ulusal günü olan 11 Eylül'de tüm kıyı Katalonya'da yapılacak ''insan zinciri'' eylemlerinin ''İspanya'daki ifade özgürlüğünün bir göstergesi'' olduğunu ancak herşeye rağmen böyle bir eylemin ''İspanya'ya fayda sağlamayacağını'' kaydetti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas arasında yaz boyunca yapılan gizli görüşmelerin, bazı İspanyol gazetelerinde ''referandumun yapılması için bir yol arama'' olarak anlaşılmasının yanlış olduğunu ima eden Margallo, ''Anlaşmalı bir referandum yapılması imkansızdır. Çünkü İspanyol Anayasası'nın en önemli iki maddesinde, egemenliğin tüm İspanyol halkının tamamına ait olduğu, ayrıca birlik ve bölünmezliğin temel ilke olduğu belirtilmiştir'' dedi.

Katalonya'da sürekli gündeme getirilen ''Halkın kendi geleceğine karar verme hakkının'' sadece savaş ve soykırımın olduğu bölgeler için geçerli olabileceğini savunan İspanya Dışişleri Bakanı, Kosova'nın Katalonya'dan çok farklı bir örnek olduğunu anlattı.

Margallo ayrıca, Katalonya'nın olası bir tek taraflı bağımsızlığında otomatik olarak AB dışında kalacağının altını çizdi.

İspanya Dışişleri Bakanı, ülkedeki 17 özerk yönetimin 1977 Anayasası'na göre belirlendiğini ve günümüzdeki şartların artık çok farklı olduğunu ifade ederek, özerk yönetimlerin mali durumları başta olmak üzere tüm yönetim sistemlerinde bir revizyona gidilebilineceğine işaret etti.

Katalonya'nın ekonomik kriz nedeniyle kişi başına düşen gelirinin yüzde 20 ila 25 arasında düştüğüne dikkati çeken Margallo, Katalanların sorunlarının finansman, altyapı, kültür ve dil olduğunu söyledi.

Kaynak: AA