Deniz Baykal Gündemi Değerlendirdi

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, cami-cemevi projesi ile ilgili olarak, “Devlet ibadethane tarif edemez” dedi.

Deniz Baykal Gündemi Değerlendirdi
Baykal, Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili olarak da, “Suriye’ye de kimyasal silaha karşıyız ve teslim edilmeli” diye konuştu.


Birkaç gündür süren İzmir temaslarını CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’i makamında ziyaret ederek noktalayan Baykal, gündemdeki konuları değerlendirdi. Cami ve cemevinin aynı bahçe içerisine yapılması projeleri ile ilgili olarak Baykal, camilerin de, cemevlerinin de ibadethane olduğunu ve öncelikle bunun kabul edilmesinde bir esneklik olduğunu belirterek, “Devletin insanlara ibadethane tarif etmesi çok yanlış bir şeydir. İnanç, herkesin kendisinin belirleyebileceği bir konudur. Durdurma, dayatma yapmanın anlamı yoktur. Cami kanunla mı camidir? Kimse yasaklayamaz. Cemevi giderek yaygın şekilde bir kısım vatandaşlarımızın ibadethane ve dayanışma merkezi olarak cem etme merkezi olarak buluştuğu yerdir. Devlet bununla problemli ilişki içindeydi. Esneme görüyorum. Dayatmaya gerek yok” dedi.

Geçen pazar günü ABD'nin Suriye'ye yapacağı askeri müdahale hazırlığıyla ilgili yaptığı açıklamalarında haklı çıktığını belirten Baykal, Suriye konusunda silahlı müdahaleyle kimyevi silah kullanma gibi insanlığın reddettiği bir cephaneyi kimsenin kullanmasına müsaade edilemeyeceğini anlattığını söyledi.

Bu konuda savaş yerine BM Güvenlik Konseyi önceliğinde Suriye'nin elindeki kimyevi silahların toplatılmasını önerdiğini aktaran Baykal, "Bu tablo karşısında yapılması gereken konu kimyevi silahların kullanılmasını engellemekse, yapılması gereken şey derhal Suriye'nin elindeki kimyevi silahların teslim edilmesi, uluslararası bir heyete ve uluslararası heyetin alacağı kararla Suriye'ye elindeki silahları teslim edeceksin denilmesidir. BM Güvenlik Konseyi ve Rusya'nın buna ikna edilmesidir" şeklinde konuştu

Türkiye'nin bu konuda uluslararası heyetlerle görüşerek inisiyatifi eline alması ve mutabakat oluşturması gerektiğini söyleyen Baykal, kimyevi silahların derhal uluslararası otoriteye tesliminin sağlanması gerektiğini kaydetti.

ABD'nin muhtemel harekat hakkında geçen pazar günü yaptığı önerinin bugünlerde dünya arenasında kabul gördüğünü ve savaş seçeneğinin askıya alındığını belirten Baykal, "Şimdi bu süreç işliyor. Suriye krizi yeni bir aşamaya girmiştir. Suriye krizini yeni aşamaya sokan bu öneridir. Vurma, uluslararası koalisyon kurma hepsi bir kenara atılmış, hangi öneri etrafında bir araya gelinmiştir? Suriye kimyevi silahları teslim edecek, ABD de vurmayacak. Böyle bir projeyi, uluslararası çevreler telaffuz etmeden biz Türk siyasetçisi olarak paylaşmıştık, bu dikkatten kaçtı" dedi.

“ÖTESİ DEDİKODUDUR”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi CHP’de konuşulan Mustafa Sarıgül konusundaki sorulara da yanıt veren Baykal, “Benim işim dedikodularla ilgili değil. Dedikodularla ilgili yorum yapmak, dedikoduya katkı yapmaktır. Ne dedikodularla meşgulüm ne de katkı yapmaya niyetliyim. Her şey çok açık. Uçakta Genel Başkan ile birlikte geldik. Sarıgül ile ilgili hiçbir şey sormadım, söylemedim. Genel Başkan’ın da böyle bir gündemi yoktu. Ötesi dedikodudur. Dedikodu yapanlara selam olsun” diye konuştu.

Kaynak: İHA