Çocuklarda Hepatit Aileleri Korkutuyor

Çocuklarda sıklıkla görülen virüs kaynaklı karaciğer hastalıklarının başında gelen Hepatit A, aileleri tedirgin ediyor.

Çocuklarda Hepatit Aileleri Korkutuyor
Hepatitin yavaş yavaş ortaya çıktığını ve kendini belli etmeyen bir şekilde başladığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Dr. Özgür Gel, aileleri korkutan hepatit hastalığı ile ilgili bilgilendirdi. Sarılıkla seyreden karaciğer hastalıklarının virüsler de dahil olmak üzere birçok nedeni olabileceğine işaret eden Gel, “Hepatit A’nın ilk belirtileri; ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve diyaredir. Bir veya iki hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir. Sarılık en kolay şekilde gözlerin beyaz kısmında fark edilir. Sarılık sırasında idrarın rengi koyulaşır ve dışkının rengi açılır. Hepatit A genellikle 3-6 hafta sürer, ancak bazı olgularda altı aya kadar devam eden uzun süreli ya da kötüleşerek tekrarlayan belirtiler olabilir. Hepatit A'nın klinik belirtileri iki yaşın altındaki çocuklarda fark edilmeyebilir. Hastalık ileri yaşlarda görüldüğünde şiddeti ve ölüm riski artar” dedi.

Hepatit A’ya karşı dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Dr. Gel, “Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit A’dan korunmak için hijyenik tedbirlerin bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekir. Virüs vücuda ağız yoluyla, özellikle yiyecek ve içeceklerle girer. Hepatit A’ lı hastalar, hastalanmadan iki hafta önce ve iyileştikten bir hafta sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Belirti göstermeden hastalığı geçiren çocuklar da, hastalığın yayılmasında birer kaynak oluştururlar. Bu nedenle özellikle anaokulu, kreş veya okula giden çocukların hijyen koşullarıyla ilgili bilgilendirilmeleri gerekir” diye konuştu.

HEPATİT’E KARŞI AŞI
Hepatit A virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşı olduğuna dikkat çeken Gel, şu uyarılarda bulundu: “Bu nedenle Hepatit’e yakalanma olasılıkları daha yüksek olan çocukların aşı olması önerilir. Aşılama, 1 yaşından itibaren her zaman yapılabilir. Aşılama, 6-12 ay ara ile uygulanmak üzere toplam 2 dozdan oluşmaktadır. Özellikle küçük çocukları okula veya kreş, yuva, anaokuluna başlamadan önce aşılamak gerekir. Yapılan çalışmalar Hepatit A aşısının ömür boyu koruyucu olduğunu göstermektedir. Hepatit A'ya karşı tam korunma Hepatit A aşısının ilk dozunu olduktan 4 hafta sonra başlar”
Kaynak: İHA